Διεθνή

Libération: Ο πρώτος Ευρωπαίος αστροναύτης ταξιδεύει με τον «Δράκο»του Έλον Μασκ

Η γαλλική εφημερίδα αποθεώνει τον… μαιτρ Τομά Πεσκέ

Mε επιτυχία εκτοξεύτηκε σήμερα το νέο διαστημικό σκάφος «Falcon 9» της αμερικανικής εταιρείας Space Χ από το ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

To «Falcon 9» μεταφέρει τη διαστημική κάψουλα «CREW DRAGON» (Δράκο) που θα αποκολληθεί κάποια στιγμή από το διαστημικό σκάφος.

Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος είναι ο 42χρονος Γάλλος, Τομά Πεσκέ, ο πρώτος Ευρωπαίος που πετάει με το νέο διαστημικό σκάφος των ΗΠΑ που φέρει την υπογραφή του Έλον Μασκ.

«Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος που πετάει στη νέα γενιά διαστημικού σκάφους πληρώματος των ΗΠΑ», είχε δηλώσει ο ίδιος πριν ένα χρόνο όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του από την Ευρωπαική Υπηρεσία του Διαστήματος (ESA).

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, o Τομά Πεσκέ έχει επισκεφθεί ήδη μία φορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αυτή τη φορά όμως είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αστροναύτης που πετάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ένα εμπορικό διαστημικό σκάφος των ΗΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί τον διεθνή χαρακτήρα της διαστημικής πτήσης.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της Eυρωπαικής Υπρεσίας του Διαστήματος (ESA), Γιαν Γουέρνερ, μαζί του στην αποστολή είναι άλλοι δύο αστροναύτες της NASA, ο Ρόμπερ Κίμπρο και η Μέγκαν Μακάρθουρ, όπως επίσης και ο Ακιχίτο Κοσιντέι από την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης της Αεροδιαστημικής.

Οι τέσσερις αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή «Alpha Mission», που θα διαρκέσει έξι μήνες.

Η εκτόξευση της διαστημικής κάψουλας έγινε από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της ΝΑSA στη Φλόριντα. Είναι η 11η εκτόξευση που πραγματοποιεί φέτος η εταιρεία SpaceX και η δεύτερη αποστολή της εταιρείας για λογαριασμό της NASA.

Οι τέσσερις αστροναύτες θα περάσουν έξι μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αντικαθιστώντας τέσσερις αστροναύτες που θα επιστρέψουν την επόμενη Τετάρτη με τη δική τους κάψουλα SpaceX.

Ποιος είναι ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ

Έχει μαύρη ζώνη στο τζούντο και είναι ο πιο νέος Ευρωπαίος αστροναύτης. Είναι αυτό που λέμε κλασική φυσιογνωμία Γάλλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation», o Τομά Πεσκέ είναι ο δέκατος Γάλλος στην ιστορία της Aεροναυπηγικής που επελέγη από την Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για να μεταβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτός από αστροναύτης της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Διαστήματος, είναι και μηχανικός αεροδιαστημικής.
Σπούδασε στην Σχολή Αεροναυπηγικής στην Τουλούζη και για ένα διάστημα ήταν πιλότος στην Air France.

Tον Μάιο του 2009 εντάχθηκε στο σώμα των Ευρωπαίων Αστροναυτών.

Του αρέσει το μπάσκετ, το κολύμπι και η ορειβασία. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο, κάνει καταδύσεις, διαβάζει μυθιστορήματα και παίζει σκουός.

Δημοφιλέστερα

To Top