Οικονομία

Προκαταβολές συντάξεων – Δώρο Πάσχα: Τη Μεγάλη Τετάρτη οι πληρωμές

Μεγάλη Τετάρτη οι προκαταβολές των συντάξεων και το Δώρο Πάσχα Δείτε ποιες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων πάνε ταμείο από σήμερα έως τις 23 Απριλίου

Μπαράζ πληρωμών ξεκινά από αύριο μέχρι το Πάσχα για συνταξιούχους, ανέργους και εργαζόμενους σε αναστολή. Συγκεκριμένα, τη Μ. Τετάρτη αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς χιλιάδων εν αναμονή συνταξιούχων η πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και για τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης των εν αναμονή συνταξιούχων.

Τα ποσά θα λάβουν 36.080 συνταξιούχοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν. Οι υποβολές αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες ( περίπου 44.000) τη στιγμή που οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη υπερβαίνουν τις 150.000. Η αιτία σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση είναι ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι φοβούνται ότι η χορήγηση της προκαταβολής θα αποτελέσει «άλλοθι» ώστε να καθυστερήσει περισσότερο η έκδοση της οριστικής τους σύνταξης. Το υπουργείο εργασίας πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Δώρο Πάσχα: Σε δύο τμήματα θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα σε περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους, οι οποίοι τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου. Όπως προβλέπεται κάθε χρόνο, το Δώρο του Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη που φέτος πέφτει στις 28 Απριλίου. Στις περιπτώσεις των αναστολών το κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται στα 210 εκατ. ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Συνεπώς, όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το τετράμηνο, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό Δώρο Πάσχα. Οσοι τέθηκαν σε αναστολή μικρότερο διάστημα, πρέπει να υπολογίσουν ότι για κάθε μήνα αναστολής θα πάρουν αναλογία δώρου ύψους 67 ευρώ. Ετσι για παράδειγμα, αν ένας υπάλληλος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ τέθηκε σε αναστολή τρείς μήνες θα πάρει από το κράτος 201 ευρώ και από την επιχείρηση 100, σύνολο 301 ευρώ.

Την εβδομάδα 19-23 Απριλίου Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει προγραμματίσει καταβολές συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούν σε 1.183.549 δικαιούχους. Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαίου: Νωρίτερα, από τη μεγάλη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαΐου. Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα πιστωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων του τ. ΙΚΑ των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9. Τα υπόλοιπα ταμεία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα καταβάλλουν τις συντάξεις την εβδομάδα 26 με 29 Απριλίου.

Δημοφιλέστερα

To Top