Πολιτική

Τασούλας για 21η Απριλίου: Παρά τις παγκόσμιες δυσχέρειες, προχωρούμε ελεύθερα και Δημοκρατικά

«Η επταετής δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 υπήρξε μια θλιβερή παρένθεση από την Ανεξαρτησία της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής στο μήνυμά του

Μήνυμα για την θλιβερή επέτειο της κατάλυσης της Δημοκρατίας στις 21 Απριλίου του 1967 απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας τονίζει πως η επταετής δικτατορία αποτελεί «καταστροφική παρένθεση» μιας σημαντικής πορείας δύο αιώνων κατά την οποία η χώρα, υπο κοινοβουλευτικό καθεστώς, πολλαπλασίασε την εθνική της κυριαρχία και προόδευσε.

Η δήλωση του Προέδρου έχει ως εξής:

«Τον Ιανουάριο του 1822, η πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου εξέδωσε την περίφημη διακήρυξή της, με την οποία διατράνωνε πως “ηναγκάσθημεν να λάβωμεν τα όπλα εις χείρας και να εκδικήσωμεν εαυτούς και την πατρίδα ημών από μίαν τοιαύτην φρικτήν και άδικον τυραννίαν”. Ακολούθως, καθόρισαν το στόχο του πολέμου που κήρυξαν, που ήταν “η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής, τα οποία χαίρουσιν όλοι οι ευνομούμενοι λαοί της Ευρώπης”.

Από τότε, από την Ανεξαρτησία μας δηλαδή και την ανάκτηση της ελευθερίας μας, η χώρα μας τριπλασιάστηκε σε έκταση και δεκαπενταπλασιάστηκε σε πληθυσμό. Και αυτό επιτεύχθηκε βασικά υπό κοινοβουλευτικό καθεστώς. Μεγαλύτερη, θλιβερή και καταστροφική παρένθεση αυτής της πορείας, υπήρξε η επταετής δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.

Σήμερα, 54 χρόνια μετά από αυτήν, και θυμόμαστε και γι’ αυτό φυλάσσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας, που είναι κατακτήσεις του μεγάλου Εθνικού ξεσηκωμού του 1821. Συγχρόνως, διεκδικούμε και κατακτούμε το πολύτιμο δικαίωμα στην προκοπή και στην πρωτοπορία. Παρά τις πρόσκαιρες παγκόσμιες δυσχέρειες, προχωρούμε ελεύθερα και δημοκρατικά. Όπως ακριβώς ξεκινήσαμε πριν δύο αιώνες!»

Δημοφιλέστερα

To Top