Διεθνή

Αλλόκοτο «τερατόμορφο» ψάρι ξεβράστηκε στην ακτή της Καλιφόρνια και έγινε viral

Το angler fish με τον εξαιρετικά παράξενο τρόπο αναπαραγωγής ζει σε μεγάλα βάθη και παραμένει άγνωστο πώς και γιατί ξεβράστηκε στην ακτή

Ένα ασυνήθιστο ψάρι με δόντια κοφτερά σαν γυαλί και σώμα που παραπέμπει σε… μπάλα ποδοσφαίρου ξεβράστηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια παραλία της Καλιφόρνια και οι φωτογραφίες του κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Το αλλόκοτο πλάσμα με το μαύρο χρώμα και το ορθάνοιχτο στόμα εντοπίστηκε νεκρό την περασμένη Παρασκευή στην άμμο της Λαγκούνα Μπιτς, σε μια περιοχή που προστατεύεται από το Πολιτειακό Πάρκο Crystal Cove, σύμφωνα με το CNN. Η σχετική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του πάρκου στο Facebook περιλαμβάνει τρεις φωτογραφίες του ψαριού, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα angler fish και εξηγώντας ορισμένα πράγματα για το συγκεκριμένο είδος, που ανήκει στην τάξη των λοφιόμορφων ψαριών.

Happy #MPA Monday!
.

Last Friday morning an incredible deep sea fish washed up on shore in Crystal Cove State Park’s…

Posted by Crystal Cove State Park on Monday, May 10, 2021

«Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ένα απίστευτο ψάρι του βυθού ξεβράστηκε στην ακτή της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής του Crystal Cove State Park. Υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη angler fish παγκοσμίως και το συγκεκριμένο ψάρι ανήκει πιθανότατα στο είδος Pacific Football Fish. Μόνο τα θηλυκά διαθέτουν αυτήν την μακριά απόφυση στο κεφάλι με βιοφωσφορίζοντα άκρα που προσελκύουν τη λεία τους μέσα στα σκοτεινά νερά, σε βάθος που φτάνει και τα 3.000 πόδια! Τα δόντια τους, σαν αιχμηρά κομμάτια γυαλιού, είναι διαφανή και τα μεγάλα στόματά τους είναι ικανά να ρουφήξουν και να καταπιούν λεία στο μέγεθος του ίδιου τους του σώματος» αναφέρει η ανάρτηση του πάρκου.

Η ανάρτηση κάνει και μία αναφορά στον… ασυνήθιστο τρόπο αναπαραγωγής των ψαριών: «Τα αρσενικά γατζώνονται στα θηλυκά με τα δόντια τους και μετατρέπονται σε “σεξουαλικά παράσιτα“. Αυτή η διαδικασία συνένωσης με τα θηλυκά έχει ως αποτέλεσμα να μην απομένει στο τέλος τίποτα από τη μορφή τους, εκτός από τους όρχεις για αναπαραγωγή».

Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση, είναι εξαιρετικά σπάνιο να δει κανείς ένα άθικτο angler fish και παραμένει μυστήριο πώς και γιατί κατέληξε το αλλόκοτο ψάρι νεκρό στην ακτή.

Δημοφιλέστερα

To Top