Διεθνή

Έκθεση ειδικών: Και το εμβόλιο της AstraZeneca προστατεύει από την ινδική μετάλλαξη

Μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι τα εμβόλια που βασίζονται στο σύστημα MRNA προστατεύουν από την ινδική μετάλλαξη – Σε 33 υγειονομικούς στην Ινδία, πλήρως εμβολιασμένους με το σκεύασμα της AstraZeneca, η παραλλαγή κατάφερε να μολύνει τον οργανισμό τους, δεν υπήρξε όμως βαριά συμπτωματολογία

Στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην ινδική μετάλλαξη, το φως της δημοσιότητας βλέπει έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι και το σκεύασμα της AstraZeneca παρέχει προστασία.

Εν μέσω έντονου φόβου για τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, οι Financial Times σημειώνουν ότι 33 πλήρως εμβολιασμένοι με το σκεύασμα της AstraZeneca εργαζόμενοι σε γηροκομείο του Νέου Δελχί νόσησαν μεν όχι όμως βαριά μετά τις εγχύσεις δόσεων.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία και στην ταυτόχρονη μείωση θανάτων, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την Ινδία, όπου τα νοσοκομεία έχουν βυθιστεί στο χάος της πανδημίας.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται πάντως οι υγειονομικοί φορείς ανά τον κόσμο που παρακολουθούν την πορεία της ινδικής μετάλλαξης. 

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστή η εισχώρηση της παραλλαγής σε πάνω από 40 χώρες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για μια ανησυχητική μετάλλαξη.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες του βρετανικού υπουργείου Υγείας μιλούν για μια παραλλαγή κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει γνωστοποιήσει, από τη μεριά του, ότι γίνονται προετοιμασίες για εμβόλια ανθεκτικά απέναντι στην ινδική μετάλλαξη, ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει διαμηνύσει πως τα εμβόλια που βασίζονται στο σύστημα MRNA, όπως των Pfizer και Moderna, προστατεύουν από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Δημοφιλέστερα

To Top