Διεθνή

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ διαψεύδει ότι στοχεύει αμάχους και δημοσιεύει βίντεο που δείχνει το αντίθετο

Ο στρατός του Ισραήλ δημοσιεύει βίντεο που ο πιλότος αεροσκάφους σταματά αεροπορική επίθεση καθώς ήθελε να αποφύγει απώλειες άμαχων παιδιών – Είχε προηγηθεί κριτική για τη στάση του στις αεροπορικές επιθέσεις

Στις επικρίσεις που δέχεται για αδιάκριτα χτυπήματα στη Γάζα, με αποτέλεσμα να πληγούν άμαχοι και κυρίως παιδιά, απάντησε το Ισραήλ, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο, που όπως υποστηρίζει, πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν επανειλημμένα ότι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην πλήξουν αμάχους, υποστηρίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι περίπλοκη, καθώς η Χαμάς χρησιμοποιεί πολίτες ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Μετά την έντονη κριτική από τη διεθνή κοινότητα και τις καταγγελίες περί αδιάκριτων χτυπημάτων, ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, που όπως όπως υποστηρίζει, δείχνει ότι η προστασία των αμάχων αποτελεί μέλημά τους.

Το βίντεο, που συνοδεύεται από ηχητικό, δείχνει πιλότους να μην πραγματοποιούν αεροπορική επίθεση, καθώς διέκριναν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών στην περιοχή. Στο ηχητικό, ο πιλότος έλαβε τη διαταγή να ελέγξει εάν υπάρχουν παιδιά στην περιοχή. «Κινούνται πολύ γρήγορα, δεν γίνεται να είναι παιδιά» απάντησε ο πιλότος. Ωστόσο οι ανώτεροί του έδωσαν την εντολή να μην προχωρήσει στην επιχείρηση. «Πιθανώς υπάρχουν παιδιά, σταματάμε τα πάντα», ακούγεται στο ηχητικό.

Στη συνέχεια ο πιλότος επιβεβαίωσε την ύπαρξη παιδιών, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα μεγάλο και μερικά μικρά». Ο υπεύθυνος της επιχείρησης διέταξε να μην προχωρήσουν. «Δεν συνεχίζουμε, δεδομένης της πιθανότητας ότι υπάρχουν παιδιά», είπε.

«Το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να μην βλάψει άτομα που δεν έχουν καμία εμπλοκή»

Η Επιχείρηση «Φρουροί τοβυ Τείχους» βρίσκεται στην όγδοη ημέρα της, ενώ εκτιμάται ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει εκτοξεύσει περίπου 3.150 ρουκέτες προς το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά τρομοκρατικών στόχων στη Γάζα. Σε μία απ’ αυτές έπληξε το «Μετρό» της Χαμάς, δηλαδή τις υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούν.

Χθες, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς για διπλό έγκλημα πολέμου. «Στοχοποιούν τους πολίτες μας και κρύβονται πίσω από πολίτες της Παλαιστίνης, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα» έγραψε στο Facebook. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε τη δέσμευσή του για την προστασία των αμάχων.

«Το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει άτομα που δεν έχουν καμία εμπλοκή» τόνισε ο Νετανιάχου μιλώντας στον Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τα κτήρια που στοχεύει ο στρατός εκκενώνονται από αμάχους.

Δημοφιλέστερα

To Top