Διεθνή

Τατάρ σε Αναστασιάδη: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές

«Δεν θα εγκαταλείψουμε» είπε «την πρόταση για λύση στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που θέσαμε στο τραπέζι στη Γενεύη, και η οποία στηρίζεται από την Τουρκία, την μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής», τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν υποκύπτουν σε απειλές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε όπως η Τουρκία σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαρώσια και εγκαταλείψει την πρόταση για δύο κράτη, διαφορετικά η Κύπρος θα θέσει βέτο τον Ιούνιο. Κατά τον Αρσίν Τατάρ οι τοποθετήσεις αυτές περιλαμβάνουν «απειλές κατά της ΕΕ, της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από εμάς ούτε θα δεχθούμε την ηγεμονική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Δεν θα εγκαταλείψουμε» είπε «την πρόταση για λύση στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών που θέσαμε στο τραπέζι στη Γενεύη, και η οποία στηρίζεται από την Τουρκία, την μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής. Η πρωτοβουλία στα Βαρώσια και οι εργασίες για το φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο θα συνεχιστούν».

Ισχυρίστηκε ότι η «θαρραλέα στάση των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι στράφηκαν στις απειλές», είναι επειδή η ΕΕ επέτρεψε μια μονομερή και άδικη συμμετοχή της “νοτίου Κύπρου” – όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας – στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους.

Αυτή η στάση της ΕΕ, είπε, οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ΕΕ, είπε, έχασε την αντικειμενικότητά της στο Κυπριακό και μαζί με τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες ασκούν πίεση στην Τουρκία. «Εάν θέλετε να ενταχθείτε στην ΕΕ, τότε πρέπει να λυθεί το Κυπριακό όπως εμείς θέλουμε. Όταν όμως γινόταν αποδεκτή η «νότια Κύπρος» και η Ελλάδα ως μέλη της ΕΕ δεν τέθηκε θέμα να λυθεί το Κυπριακό».

Κάνοντας λόγο για υποσχέσεις της ΕΕ μετά το Σχέδιο Ανάν που δεν τηρήθηκαν, ο Τατάρ είπε ότι το Κυπριακό ακόμη χρησιμοποιείται ως εμπόδιο για την Τουρκία και τίθενται όροι απαράδεκτοι. Εμείς, είπε, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που καθορίσαμε μαζί με την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι η «νότια Κύπρος» και η Ελλάδα, ως μέλη της ΕΕ, επιβάλλουν στο ψευδοκράτος και την Τουρκία θέματα στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας την Ευρώπη με απειλές και είπε ότι θα παρακολουθούν τι στάση θα τηρήσει η ΕΕ σε σχέση με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Ελπίζουμε, κατέληξε, η ΕΕ να αντιδράσει και να σταματήσει την στάση της υπέρ των Ελληνοκυπρίων και να είναι απλά δίκαιη.Δημοφιλέστερα

To Top