Διεθνή

To «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

Οι υπουργοί αναμένεται να αποτιμήσουν την κατάσταση στις χώρες της ΕΕ και ιδίως την πορεία των εμβολιασμών – Σε έγκριση του «πράσινου» πιστοποιητικού ελπίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών 

Ο καλύτερος συντονισμός των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 και η προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαΐου είναι δύο από τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, οι υπουργοί αναμένεται να αποτιμήσουν την κατάσταση στις χώρες της ΕΕ και ιδίως την πορεία των εμβολιασμών. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί, επίσης, στο «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό». Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα, ώστε το πιστοποιητικό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο. Το πράσινο πιστοποιητικό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου, με στόχο την έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του, όπως έχει πει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Εξάλλου, οι υπουργοί αναμένεται να επανεξετάσουν τη λίστα των τρίτων χωρών από όπου επιτρέπονται τα ταξίδια προς την ΕΕ, ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων βρίσκεται και το θέμα της Ρωσίας, το κλίμα και το Brexit.

Σε έγκριση του «πράσινου» πιστοποιητικού ελπίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών

Την έγκριση του «μεγάλης σημασίας» ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, τονίζοντας ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει όλες τις χώρες και όχι μόνο τις τουριστικές.

Η εισαγωγή του πιστοποιητικού «δεν είναι σημαντική μόνο για τις τουριστικές χώρες, αλλά για όλους μας. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό σύμβολο της δυνατότητας της ΕΕ να δρα ενωμένη, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ελευθερία μετακινήσεων και κινητικότητα εντός της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Ροτ πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός των προσεχών λίγων εβδομάδων», πρόσθεσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην πορτογαλική προεδρία «για την επιτάχυνση της διαδικασίας».

Ο Γερμανός υφυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ εργάζεται για μια ευρωπαϊκή λύση και σε ό,τι αφορά την είσοδο από τρίτες χώρες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Ροτ αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια, ζητώντας την «το ταχύτερο δυνατό» έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ τάχθηκε υπέρ της δυναμικής προώθησης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, την οποία περιέγραψε ως μια «καταπληκτική πρόσκληση για τους πολίτες, προκειμένου όλοι μαζί να συζητήσουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη».

Δημοφιλέστερα

To Top