Τεχνολογία

Frank Kameny – Google Doodle: Ποιος ήταν ο αστρονόμος που είχε απολυθεί, επειδή ήταν γκέι

Αφιερωμένο στον Aμερικανό ακτιβιστή Frank Kameny, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του αμερικανικού κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, είναι το σημερινό Google Doodle

Google doodle για τον αστρονόμο και «πατέρα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ», Frank Kameny.

Τη μνήμη ενός σπουδαίου ακτιβιστή που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων τιμά σήμερα η Google.

Ο Αμερικανός ακτιβιστής αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η δράση του έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Η Google υποδέχεται με ένα ηχηρό και συμβολικό μήνυμα τον «Pride μήνα», τιμώντας τη μνήμη του ανθρώπου που, το 1957, είχε χάσει τη θέση του στον αμερικανικό στρατό, όπου εργαζόταν ως αστρονόμος της υπηρεσίας Χαρτών (χαρτογραφική-γεωγραφική υπηρεσία), επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, γεγονός που τον ώθησε να ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των γκέι.


frankkameny-demonstration-gay

Ο Kameny, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σπούδασε και εν συνεχεία δίδαξε στο Χάρβαρντ, ενώ έκανε και διδακτορικό στην αστρονομία (1956).

Ο Φράνκλιν Έντουαρντ Κάμενι γεννήθηκε στο Κουΐνς της Νέας Υόρκης, στις 21 Μαΐου 1925.

Το 1971, ο Kameny έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν συμμετείχε στις πρώτες εκλογές της Περιφέρειας της Κολούμπια για έναν εκπρόσωπο του Κογκρέσου χωρίς δικαίωμα ψήφου.


kameny-letter-googledoodle

Επιστολή του Frank Kameny προς τον αμερικανό πρόεδρο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ το 1961 – Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia
Ο Φρανκ Καμένι έφυγε από την ζωή στις 11 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 86 ετών. Σήμερα αναγνωρίζεται ως «ο πατέρας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στις ΗΠΑ.


frankkameny

Το 2009, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, έλαβε την επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προ πεντηκονταετίας απόλυσή του από το δημόσιο.

O Frank Kameny είναι το κεντρικό πρόσωπο την Τετάρτη στο Google Doodle.

Δείτε το σημερινό Google Doodle


googledoodle-frankkameny

Πηγή φωτογραφιών: WikipediaΔημοφιλέστερα

To Top