Πολιτική

Γενί Σαφάκ: Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν – 1,5 ώρα θα διαρκέσει η συνάντηση

Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε το τετ α τετ να διαρκεί 45 λεπτά – Τι θα συζητήσουν

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, θα διαρκέσει 1,5 ώρα και όχι 45 λεπτά όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αισιόδοξο κλίμα για την τουρκική πλευρά, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης Ερντογάν – Μπάϊντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέρχεται σε μία δύσκολη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία σαφώς θα τεθεί εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου το «καυτό» ζήτημα των S-400, μαζί με Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη και το συνολικό πλέγμα των ταραγμένων αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο -όπου και στρέφει το βλέμμα της η Αθήνα- αλλά και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σήμερα: «τα μάτια όλων στη Τουρκία στρέφονται στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν που θα διαρκέσει τελικά 1,5 ώρα από 45 λεπτά που είχε προγραμματιστεί αρχικά», χαρακτηρίζοντας «κρίσιμο» το τετ α τετ των δύο προέδρων.

«Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Τουρκίας. Η διάρκεια της συνάντησης είχε προγραμματιστεί αρχικά στα 45 λεπτά. Ωστόσο τροποποιήθηκε στη 1,5 ώρα. Σε αυτήν την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγεσίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση, η ημερήσια διάταξη θα είναι οι διμερείς σχέσεις» γράφει η Γενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τέσσερα είναι τα βασικά θέματα που θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά.

  • Η απόκλιση απόψεων για τους S-400.
  • Η αμερικανική υποστήριξη στην κουρδική οργάνωση YPG στη Βόρεια Συρία, που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».
  • Το αίτημα έκδοσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδρυτή του δικτύου FETO.
  • Η θέση των ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων που η Τουρκία χαρακτηρίζει αόριστα «γεγονότα του 1915»

Δημοφιλέστερα

To Top