Τεχνολογία

Κίνα: Το διαστημικό ρόβερ Zhurong στέλνει… selfie από την Άρη

Το ρόβερ, που είχε φτάσει στον «Κόκκινο Πλανήτη» τον Μάιο έστειλε νέες φωτογραφίες – Το Zhurong διαθέτει λέιζερ για να διερευνήσει τα πετρώματα καθώς και ραντάρ για να ψάξει για επιφάνειες από πάγο και νερό

Μια… selfie φωτογραφία τράβηξε από τον πλανήτη Άρη το κινεζικό ρόβερ Zhurong, που πραγματοποιεί αποστολή από τον Μάιο.

Η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA) έδωσε στη δημοσιότητα τρεις νέες φωτογραφίες. Στη μία απ’ αυτές, το ρόβερ τοποθέτησε μια ασύρματη κάμερα στο έδαφος και στη συνέχεια επέστρεψε σε μικρή απόσταση για να τραβήξει τη φωτογραφία.

Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει την πλατφόρμα προσγείωσης, ενώ στην τρίτη φαίνεται ο ορίζοντας από το σημείο προσγείωσης, στην περιοχή Utopia Planitia, στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη.


china_selfie1

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έδωσε τις φωτογραφίες στη δημοσιότητα σε εκδήλωση για να γιορτάσει την επιτυχία της αποστολής. Οι επιστήμονες θέλουν να λειτουργήσει το Zhurong για τουλάχιστον 90 ημέρες του Άρη.


china_selfie2

Το ρομπότ μοιάζει σαν το Spirit της NASA και το Oportunity και ζυγίζει περίπου 240 κιλά. Πάνω του διαθέτει κάμερες για τη λήψη φωτογραφιών και για πλοήγηση. Το ρόβερ θα διερευνήσει τα ορυκτά των τοπικών πετρωμάτων και τη φύση του περιβάλλοντος, όπως και τον καιρό. Παράλληλα, διαθέτει εργαλείο λέιζερ για να αξιολογεί τα πετρώματα όπως και ραντάρ για να εντοπίσει επιφάνειες με νερό ή πάγο, μια δυνατότητα που έχει και το Perseverance.

Δημοφιλέστερα

To Top