Τεχνολογία

Margherita Hack: Google Doodle για τη σπουδαία Ιταλίδα αστροφυσικό

Η Μαργκερίτα Χακ ήταν Ιταλίδα αστροφυσικός και επιστημονικός διανομέας – Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της

H Margherita Hack  που τιμά σήμερα η Google με ένα Doodle, ήταν διάσημη Ιταλίδα αστροφυσικός. Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της.

Η Google τιμά σήμερα, 99 χρόνια από τη γέννησή της, την αστροφυσικό που «έγραψε»  ιστορία στο χώρο της επιστήμης.

Η αστροφυσικός Margherita Hack γεννήθηκε στην πόλη της Φλωρεντίας πριν από 99 χρόνια.

Εκτός από το ενδιαφέρον της για δορυφόρους, αστεροειδείς και την εξέλιξη των αστρικών ατμοσφαιρών, η Ιταλίδα αστροφυσικός υπερασπίστηκε τα πολιτικά δικαιώματα ως υποστηρικτής της προστασίας των ζώων και της ισότητας.

Ο πατέρας της Μαργκερίτα Χακ, Ρομπέρτο Χακ, ήταν Φλωρεντίας λογιστής Προτεσταντικής καταγωγής Ελβετίας. Η μητέρα της, Μαρία Λουίζα Πογγέσι, Καθολική από την Τοσκάνη, ήταν πτυχιούχος της Accademia di Belle Arti di Firenze και μινιατούρα στην Πινακοθήκη Ουφίτσι.

Και οι δύο γονείς άφησαν τη θρησκεία τους για να ενταχθούν στην Ιταλική Θεοσοφική Εταιρεία, για την οποία ο Ρομπέρτο Χακ ήταν γραμματέας για μια περίοδο υπό την προεδρία της κομητείας Gamberini-Cavallini.


margheritahack

Η Margherita Hack ήταν στο Πανεπιστήμιο «Galileo Galilei» στη Φλωρεντία, αλλά όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εξετάσεις.

Δείτε το σημερινό Google Doodle


margheritahack-googledoodle

Το έτος 1945, αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστήμιου της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110, την οποία έχουν συγκεντρώσει ελάχιστοι φοιτητές.

Στην Ιταλία, η Χακ ήταν γνωστή για τις αντιθρησκευτικές της απόψεις και τη συνεχή κριτική της για την Καθολική Εκκλησία και την ιεραρχία και τους θεσμούς της. Ήταν χορτοφάγος και έγραψε ένα βιβλίο που εξηγεί αυτήν την επιλογή με τίτλο Perché sono vegetariana (Γιατί είμαι χορτοφάγος). έγραψε επίσης ένα βιβλίο με τίτλο La mia vita in bicicletta (Η ζωή μου με ποδήλατο).

Η διατριβή της στην αστροφυσική για τις μεταβλητές του Cepheid της έδωσε και το «εισητήριο» για την εξέλιξή της στην επιστήμη της αστορφυσικής.

H Margherita Hack είχε μία μοναδική ικανότητα να εξηγεί περίπλοκες επιστημονικές έννοιες στο ευρύ κοινό, και δημοσίευσε δεκάδες δεκάδες βιβλία αστρονομίας, ενώ κατάφερε να ιδρύσει ακόμη και δύο αστρονομικά περιοδικά.

Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της Margherita Hack.

H Margherita Hack πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013, ενώ είχε νοσηλευτεί για καρδιακά προβλήματα, από τα οποία υπέφερε για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Ο σύζυγος της Χακ, Αλντο Ντε Ρόσα, πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, λόγω επιπλοκών της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και οι δύο αναπαύονται στο νεκροταφείο του Σαντ’Αννα στην Τεργέστη. Η Χακ άφησε την προσωπική της βιβλιοθήκη, που περιείχε 24.000 βιβλία για την αστρονομία, στην πόλη της Τεργέστης.

Επιστημονική δραστηριότητα

Ήταν πλήρης καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης από το 1964 έως την 1η Νοεμβρίου 1992. Ήταν η πρώτη ιταλική γυναίκα που διοικεί το Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Τεργέστης από το 1964 έως το 1987, και έφερε στη διεθνή φήμη.

Μέλος των πιο διάσημων σωματείων φυσικής και αστρονομίας, Μαργκερίτα Χακ ήταν επίσης διευθύντρια του τμήματος αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης από το 1985 έως το 1991 και από το 1994 έως το 1997. Ήταν μέλος της Accademia Nazionale dei Lincei. Εργάστηκε σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά παρατηρητήρια και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος ομάδων εργασίας της ESA και της NASA. Στην Ιταλία, με ένα εντατικό έργο προώθησης, απέκτησε την ανάπτυξη της δραστηριότητας της αστρονομικής κοινότητας με πρόσβαση σε διάφορους δορυφόρους, αποκτώντας μια φήμη σε διεθνές επίπεδο.

Το 1978, η Μαργκερίτα Χακ ίδρυσε το διμηνιαίο περιοδικό L’Astronomia του οποίου το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1979. Αργότερα, μαζί με τον Κορράντο Λαμπέρτι, σκηνοθέτησε το περιοδικό της λαϊκής επιστήμης και του αστρονομικού πολιτισμού Le Stelle.

Κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα

Η Χακ ήταν επίσης γνωστή για τις δραστηριότητές της εκτός της επιστήμης, ειδικά στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα.

Ήταν άθεη και δεν πίστευε σε καμία θρησκεία ή μορφή υπερφυσικού. Η Χακ πίστευε επίσης ότι η ηθική δεν προέρχεται από τη θρησκεία, αλλά από «αρχές συνείδησης» που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να έχει μια κοσμική άποψη της ζωής, σεβόμενη την ατομικότητα και την ελευθερία των άλλων.

Η Χακ εκπροσώπησε τις ιταλικές περιφερειακές εκλογές του 2005 στη Λομβαρδία στον κατάλογο του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών που έλαβε 5.364 ψήφους στην επαρχία του Μιλάνου. Μετά τις εκλογές, έδωσε τη θέση της στον Bebo Storti . Συμφωνούσε ξανά με το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών στις γενικές εκλογές του 2006. Ορίστηκε για πολλές περιοχές της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά αποφάσισε να δώσει την έδρα για να αφιερωθεί στην αστρονομία.

Δημοφιλέστερα

To Top