Διεθνή

Νέο βιβλίο «καίει» τον Τραμπ – Αποκαλύπτει πώς σταμάτησαν οι έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού

Η ανταπόκριση του επιτελείου Τραμπ στην πανδημία, που έχει αποτελέσει αντικείμενο στηλίτευσης ουκ ολίγες φορές, μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο – Πότε έδωσε ο πρώην πρόεδρος εντολή να σταματήσουν οι έρευνες στην Ουχάν

Η θητεία του εξέπνευσε, ο εφιάλτης όμως συνεχίζεται, τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί και τα ρήγματα παραμένουν. Τα έργα και ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ για το διάστημα που βρισκόταν στο τιμόνι της αμερικανικής πρεδρίας εξακολουθούν να επισκιάζονται από ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου. Τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε το ρεπουμπλικανικό επιτελείο αλλά και το ζήτημα της ασάφειας που κάλυψε την έρευνα για την πρόλευση του κορωνοϊού δημιουργούν νέο πονοκέφαλο στον πρώην πλανητάρχη με ένα νέο βιβλίο που έρχεται να αποκαλύψεις τα μελανά σημεία μια ταραχώδους, από πολλές απόψεις, θητείας. 

Στο συγγραφικό δημιούργημα δημοσιογράφων της  εφημερίδας Washington Post, των Τζάσμιν Αμπουταλέμπ και Νταμιάν Παλέτα, με τίτλο ”Nightmare Scenario: Inside the Trump Administration’s Response to the Pandemic That Changed History”, αναφέρεται ότι ο λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι είχε κληθεί από τον Τραμπ να σταματήσει την επιχορήγηση μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την έρευνα στο εργαστήριο Ιολόγιας της Ουχάν, ινστιτούτο στην πόλη από όπου ξεκίνησε η διασπορά του φονικού ιού.

Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο βιβλίο, ο Φάουτσι έλαβε εντολή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακοινώση το τέλος της επιχορήγησης τον Απρίλιο του 2020.

Ωστόσο, τόσο ο λοιμωξιολόγος όσο και το Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ εξέφρασαν τις αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν εφικτό να διακοπεί η επιχορήσει ενώ «έτρεχε» η έρευνα υπό συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Η επιχορήγηση δόθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση EcoHealth Alliance ώστε να ερευνηθί στο εργαστήριο της Ουχάν πώς ο κορωνοϊός «ξεπήδησε» από τις νυχτερίδες και μόλυνε ανθρώπους.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Politico, ωστόσο, σημείωσε ότι η οργάνωση EcoHealth Alliance διέκοψε τη συνεργασία με το εργαστήριο της Ουχάν, όταν έπαψαν να χορηγούνται κονδύλια από το Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου, στις 17 Απριλίου, ξεκαθάρισε ότι διέταξε τους αρμόδιους αξιωματούχους να ελέγξουν αν τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων πηγαίνουν στην έρευνα στην Ουχάν. Εκείνη ήταν και η στιγμή που ανακοίνωσε την ακύρωση του εγχειρήματος.

Η EcoHealth Alliance έλαβε, ακόμη, την εντολή να μην ξοδέψει τα εναπομείναντα 369.819 δολάρια που προορίζονταν για την έρευνα.

Το αποτέλεσμα ήταν το ρήγμα ανάμεσα στην επιστημονική ομάδα των ΗΠΑ και στο επιτελείο Τραμπ να έχει αρχίσει να δημιουργείται να μεγαλώνει από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Όσο περνά ο καιρό, ο αγώνας για να γίνουν αντιληπτά τα αίτια προέλευσης του κορωνοϊού εντείνεται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προσπαθεί να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα, και ορισμένους να διατείονται ότι η διασπορά άρχισε από το εργαστήριο της Ουχάν.

Δημοφιλέστερα

To Top