Διεθνή

Ολλανδία: Στην… Ιθάκη του έτασε επιτέλους το γιγαντιαίο πλοίο «Ever Given»

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προσάραξε στο Ρότερνταμ ύστερα από τέσσερις μήνες 

Ύστερα από τέσσερις μήνες, το γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο «Εver Given», που είχε σφηνώσει στη Διώρυγα του Σουέζ επί έξι μέρες προκαλώντας ναυτικό μποτιλιάρισμα, έριξε άγκυρα στο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία για να ξεφορτώσει το εμπόρευμά του.

Το τεράστιο φορτηγό πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 8 Μαρτίου από την Κίνα προς το λιμάνι του Ρότερνταμ.
Ωστόσο, το ταξίδι του είχε μία ατυχία όταν «κόλλησε» σχεδόν επί μία εβδομάδα στη Διώρυγα του Σουέζ.

Στις 23 Μαρτίου, το πλοίο «σφήνωσε» στη Διώρυγα του Σουέζ από την οποία διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου.

Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εξαιτίας εσφαλμένου χειρισμού, το πλοίο είχε φράξει τη βόρεια πλευρά της νότιας εισόδου της Διώρυγας του Σουέζ.

Δείτε βίντεο από το ατύχημα:


Suez canal blockage: efforts to dislodge Ever Given continue

Το «Ever Given», μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων, έφθασε στον προορισμό του ύστερα από πολύμηνη διαμάχη με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η ιαπωνική πλοιοκτήτρια εταιρεία «Shoei Kisen Kaisha Ltd».

Στις 7 Ιουλίου, η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσ ζωντανά τον απόπλου του πλοίου.

Το γιγαντιαίο πλοίο επέστρεψε στην… Ιθάκη του αφότου η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωσή του που κρατείτο αφότου είχε αποκλείσει τον περασμένο Μάρτιο την διώρυγα του Σουέζ, νευραλγική δίοδο του διεθνούς εμπορίου.


suez
Η συμφωνία επετεύχθη με τον ιδιοκτήτη του πλοίου, σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας.

Το εξαήμερο ναυτικό μποτιλάρισμα που προκάλεσε το «Ever Given» κόστιζε στην Αίγυπτο 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Δημοφιλέστερα

To Top