Πολιτική

Παρασημοφορήσεις Ελλήνων πολιτών: Ο Ιάσων Αποστολόπουλος και η αντίδραση της Προεδρίας

Πως γίνεται η κατάρτιση της λίστας – Απλώς έγινε  κοινωνός του καταλόγου ο υπουργός Εξωτερικών

«Σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο Εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του»,  φέρονται να έχουν δηλώσει «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δηλαδή συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου , σχετικά με  την ακύρωση της απονομής τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο, ο οποίος έχει διακριθεί στην διάσωση προσφύγων. 

Με τις δηλώσεις «των κύκλων», φάνηκε να επιχειρείται η επίρριψη ευθυνών για την μη παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ( https://www.presidency.gr/tagmata-aristeias/

ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ – Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας), η  απονομή σε ένα πρόσωπο τιμητικών διακρίσεων ενός τάγματος Αριστείας συνιστά αναγνώριση και επιβράβευση για εξαίρετες υπηρεσίες προς την πατρίδα ή για λαμπρές επιδόσεις σε κάποιο τομέα της δημόσιας ζωής, «η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975.

Σύμφωνα με όσα επισήμως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση των 29 προσώπων στα οποία απονέμονται τιμητικές διακρίσεις με αφορμή την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστη απλώς κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων.

Nωρίτερα, στην υπόθεση είχε παρέμβει ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος με tweet  είχε αναφέρει : 

Δημοφιλέστερα

To Top