Ελλάδα

Ψευδοκράτος: Η σύζυγος του Τατάρ απολύει και δημοσιογράφους

Η άποψη δημοσιογράφου για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία αποτέλεσε αιτία απόλυσης

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοίνωση του καναλιού «Τ», ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι, η Σιμπέλ Τατάρ – σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ – δημοσιοποίησε χθες βράδυ τον τερματισμό της συνεργασίας του τηλεοπτικού σταθμού με τον γνωστό τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σερχάτ Ιντσιρλί και την πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Κύπρος». Αιτία φέρεται να είναι άρθρο του Ιντσιρλί που ο ίδιος ανέγνωσε από αέρος με την άποψή του για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του Αλί Μπιζντέν, συμβούλου του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στη δήλωσή της η Σιμπέλ Τατάρ αναφέρει ότι ο Ιντσιρλί «που παρουσίαζε στη βάση της ουδετερότητας πρόγραμμα στο κανάλι μας προειδοποιήθηκε δεκάδες φορές για τις αρχές μας. Καθώς συνέχιζε τις εκπομπές κατά παράβαση των αρχών μετάδοσης μας και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις, η απόφαση για τερματισμό του προγράμματος από το διοικητικό συμβούλιο κατέστη απαραίτητο να ληφθεί».

Η κα. Τατάρ αναφέρει δε ότι οι δικηγόροι του καναλιού προβαίνουν στις απαραίτητες έρευνες για το περιεχόμενο της εκπομπής του στις 8 Ιουλίου, την περασμένη Πέμπτη.

Τόσο η Σιμπέλ Τατάρ όσο και η εταιρεία Medya Life του Σερχάτ Ιντσιρλί που ήταν ο εταίρος στην συμφωνία για το εν λόγω πρόγραμμα δεν αναφέρουν επακριβώς το λόγο του τερματισμού της συνεργασίας μονομερώς από το κανάλι.

Η εταιρεία Medya Life στην ανάρτησή της για το γεγονός αναφέρει ότι είναι προφανές ότι υπάρχουν άλλοι σημαντικοί λόγοι από μέρους του καναλιού Τ και σημειώνει ότι οι απόψεις του Σερχάτ Ιντσιρλί είναι γνωστές και δεν είναι νέες. Γνωρίζοντας ποιες είναι οι απόψεις του οι ιθύνοντες του καναλιού τον είχαν καλέσει για συνεργασία.

Οι Τουρκοκύπριοι, συνεχίζει, παρακολουθούσαν με συνέπεια την ρεαλιστική προσέγγιση και τα σχόλια του Ιντσιρλί.

Ο Σερχάτ Ιντσιρλί, προστίθεται, δεν παρεκκλίνει ποτέ από την πολιτική του γραμμή, είναι ένα άτομο που συνδυάζει την συσσωρευμένη γνώση του με σωστή πληροφόρηση, με την επαγγελματική του εμπειρία και ζει από τη δημοσιογραφία. Κάνει επίσης λόγο για μονομερή απόφαση της Σιμπέλ Τατάρ χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το ότι δήθεν ο δημοσιογράφος ξέφυγε των αρχών.

Στην εν λόγω εκπομπή, της 8ης Ιουλίου, ο Σερχάτ Ιντσιρλί αναφέρθηκε επικριτικά στον τρόπο που η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον Αλί Μπιζντέν και στην απέλασή του. Διαβάζοντας το άρθρο που είχε γράψει και είχε δημοσιευθεί την ίδια μέρα για το θέμα σε διάφορες ιστοσελίδες, ο Ιντσιρλί απευθυνόμενος προς την Τουρκία είπε μεταξύ άλλων: «Τον δρ Ιχσάν Αλί γι’ αυτό το λόγο θελήσατε να τον δολοφονήσετε! Γι αυτό τον λόγο δολοφονήσατε τον Αϊχάν Χικμέτ και τον Μουζαφέρ Γκιουρκάν! Γι αυτό το λόγο πυροβολήσατε τον Αχμέτ Σαντί Ερκούτ. Γι’ αυτό το λόγο δολοφονήσατε τον Φαζίλ Οντέερ και τον Κουτλού Ανταλί! Εσείς γι’ αυτό το λόγο ξεκάνατε τον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου! Επειδή αυτοί ήταν πολύ έξυπνοι, ευφυείς!».

Εξολοθρεύσατε αυτούς τους ανθρώπους, συνέχισε ο Ιντσιρλί, επειδή αντιτάχθηκαν με ευφυΐα και ειρήνη, στις άσχημες και εχθρικές πολιτικές σας που μυρίζουν αίμα και βασίζονται σε αιματοβαμμένο αφήγημα. «Και γι’ αυτό το λόγο δεν αφήσατε τον Αλί Μπιζντέν να πατήσει στην Τουρκία!».

«Εσείς δεν θέλετε κανέναν άλλον παρά κάτι κακομοίρηδες που θα σας λένε συνεχώς «ναι εφέντη, ευχαριστώ, να σαι καλά», που θα αισθάνονται ότι σαν είναι υπόχρεοι και από το πρωί μέχρι το βράδυ θα λένε «σιουκράν» (σας είμαστε ευγνώμονες)».Δημοφιλέστερα

To Top