Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Μεγαλώνουν οι ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα – «Εξομαλύνεται η κατάσταση, οι φωτιές έσβησαν στη θάλασσα», δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Μεγάλη καταστροφή  , πάνω από 500.000 στρέμματα καμένης γης – Σταϊκούρας: Ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες τη νύχτα της Κυριακής για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. 

Η εικόνα είναι καλύτερη, μιας και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας, «η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα».

Παραμένει ενεργό το κύριο μέτωπο που κινείται αργά βορειοδυτικά – λόγω  των ανατολικών – νοτιοανατολικών ανέμων – με κατεύθυνση προς την Ιστιαία, ωστόσο η ενισχυμένη παρουσία των εναέριων μέσων και η προπαρασκευή από πλευράς αυτοδιοίκησης , σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων,  μεγαλώνει τις ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί εντός της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια είναι πολύ μεγάλη – και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000 καμένα στρέμματα γης συνολικά και πάνω από 1000 κατεστραμμένα σπίτια, μόνον στο Δήμο Μαντουδίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων σε όλη τη χώρα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών  αναζητά ήδη ένα σημαντικό ποσόν – ενδεχομένως   1 δις. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για τη βόρεια Εύβοια. αλλά και για τις υπόλοιπες μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, όπως της βόρειας Αττικής, της Ηλείας, 

Ήδη, έχουν υπάρξει  διερευνητικές επαφές με τις Βρυξέλες, για την διασφάλιση κονδυλίων από τον λογαριασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. 

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.Δημοφιλέστερα

To Top