Ελλάδα

Φωτιές: Μάχη από τα εναέρια στα Βίλια – Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις στην Κερατέα για  να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις σε Αγιασμόθι και Δροσιά – Τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων επιχειρούν για τον περιορισμό του μετώπου στα Βίλια

Συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της πυροσβεστικής για τον έλεγχο της φωτιάς στα Βίλια, ενώ μικρή ανησυχία προκάλεσαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Κερατέας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση, οι αναζωπυρώσεις ξεκίνησαν στις περιοχές Αγιασμόθι και Δροσιά, ωστόσο θεωρούνται ελέγξιμες. Μάλιστα, για να μην επεκταθούν, έχουν ενισχυθεί οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν ρίψεις. Έτσι, επιχειρούν συνολικά 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί πέντε ελικόπτερα.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdltnly7mq0x-se)

Στο μεταξύ, στη μάχη για την πυρκαγιά στα Βίλια έχουν μπει από το μεσημέρι και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά πριν τη δύση του ηλίου.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη ενισχύουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdlqh7unutax-sf)

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση μέχρι νωρίς το απόγευμα, που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.


fwtia_vilia3


fwtia_vilia2


fwtia_vilia

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Σημειώνεται ότι το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης που βρίσκεται στο πεδίο, ενώ επιχειρούν και πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις με την συνδρομή του στρατού και μηχανημάτων, ενώ την δύσκολη δουλειά στα δύσβατα σημεία έχουν αναλάβει τα εναέρια μέσα.Δημοφιλέστερα

To Top