Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Έσπασε το κοντάρι της Σάντι Μόρις στο επί κοντώ – Τραυματίστηκε και έμεινε εκτός

H Αμερικανίδα αθλήτρια ήταν ένα από τα φαβορί για μετάλλιο – Από τι φτιάχνεται το κοντάρι που χρησιμοποιούν οι αθλητές

Σάντι Μορς: H μεγάλη αντίπαλος της χρυσής Ολυμπιονίκη του Ρίο Κατερίνας Στεφανίδη, και ένα εκ των φαβορί για μετάλλιο στο Τόκιο έμεινε εκτός του τελικού στο επί κοντώ καθώς στην πρώτη της προσπάθεια στα 4,55 μέτρα έσπασε το κοντάρι, ενώ στη δεύτερη τραυματίστηκε στον μηρό και ξέσπασε σε κλάματα.  Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει εκτός τελικού χάνοντας με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. 


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd91d5t0jtb5-st)


000_9JD6AH


000_9JD9MW


000_9JD76W

Πώς κατασκευάζεται το κοντάρι του επί κοντώ

Η κατασκευή του κονταριού δεν είναι εύκολη. Και αυτό διότι το βασικό υλικό κατασκευής είναι είτε το  φάιμπεργκλας είτε τα ανθρακονήματα.
Οι αθλητές σε κάθε αγώνα έχουν μαζί τους περίπου 8 με 10 κοντάρια προκειμένου ανά πάσα στιγμή να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ανάλογο. Η επιλογή γίνεται με βάση το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο πήχης. Δηλαδή όσο πιο υψηλά ανεβαίνει ο πήχης, τόσο πιο μεγάλο είναι το κοντάρι που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο αθλητής ή η αθλήτρια.

Ένα από τα άσχημα που μπορούν να συμβούν στη διάρκεια του αγώνα είναι να σπάσει το κοντάρι (όπως συνέβη και στην περίπτωση της Μόρις). Αυτό το γεγονός μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία του αθλητή ή της αθλήτριας και να του/της χαλάσει τον αγώνα, ακόμη κι αν δεν τραυματιστεί. Πάντως η προσπάθεια στην οποία συμβαίνει το ατυχές γεγονός δεν καταγράφεται ως άκυρη, αφού ο αθλητής έχει τη δυνατότητα να την επαναλάβει.

Δημοφιλέστερα

To Top