Οικονομία

ΕΝΔΙΣΥ: Λάθος επανυπολογισμός το 2019 σε 600.000 συντάξεις – Όλα έγιναν βάσει του νόμου, απαντά ο ΕΦΚΑ

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στους λανθασμένους επανυπολογισμούς, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο συνταξιούχων

Εξώδικο προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο συνταξιούχων ζητώντας να διορθωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου καθώς όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του δικτύου Νίκος Χατζόπουλος η διαδικασία έγινε λανθασμένα σε 600.000 περίπου χιλιάδες συνταξιούχους γιατί :

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας)

Σημειωτέων ότι για τα προαναφερόμενα έχουν κρατηθεί εισφορές!

Το ΕΝΔΙΣΥ παραθέτει και ορισμένα παραδείγματα επαναυπολογισμού

1. Ασφαλισμένος έπρεπε να λάβει σύνταξη 906.34 ευρώ και έλαβε 558.14 γιατί υπολογίστηκε με 20%

ασφάλιστρο αντί 32%.

2. Ασφαλισμένος έπρεπε να λάβει σύνταξη 1293 ευρώ και έλαβε 840.22 γιατί υπολογίστηκε με ασφάλιστρο 20% αντί 28.72% καθώς παρέλειψαν να υπολογίσουν τα βαρέα ένσημα.

Ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνει ότι εφόσον ο επαναναυπολογισμός του 2019 ( προσωπική διαφορά) ήταν λάθος δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο δεύτερος επανυπολογισμό με τον ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση) και να καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά στους δικαιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2016.

Το ΕΝΔΙΣΥ απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

Α) Πώς κύριοι της κυβέρνησης προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό, ενώ δεν έχετε εφαρμόσει ορθά τον νόμο για τον πρώτο επανυπολογισμο;

Β) Πώς προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό την στιγμή που σε ομάδες συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις δεν έχει γίνει καθόλου επανυπολογισμός; (δεν έχουν λάβει ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης από το 2019, δεν γνωρίζουν ποια είναι η σύνταξή τους και ποιες οι κρατήσεις τους)

Γ) Με ποιο δικαίωμα στερείτε χρήματα από τον συνταξιούχο την στιγμή που δεν έχετε εφαρμόσει σωστά τον νόμο;

Κύκλοι του ΕΦΚΑ πάντως σχολιάζουν ότι ο επανυπολογισμός και ο πρώτος και το δεύτερος έγινε βάσει του νόμου και όσοι παλαιοί συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά θα τα λάβουν το επόμενο διάστημα.
Δημοφιλέστερα


To Top