Διεθνή

Γαλλία: Ρήξη στις σχέσεις με τη Λευκορωσία μετά την απέλαση του πρέσβη της από το Μινσκ

Το Μινσκ κατηγόρησε τον Γάλλο πρεσβευτή, Νικολά ντε Μπουγιάν ντε Λακόστ, ότι δεν θέλησε να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά την άφιξή του τον Δεκέμβριο του 2020

Η Λευκορωσία, μετά την απόφασή της να απελάσει τον Γάλλο πρέσβη, ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, προκαλώντας ρήξη στις σχέσεις της με την Γαλλία.

Το Μινσκ κατηγόρησε τον Γάλλο πρεσβευτή, Νικολά ντε Μπουγιάν ντε Λακόστ, ότι δεν θέλησε να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά την άφιξή του τον Δεκέμβριο του 2020, σε μια τελετή που επισημοποιεί την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το Παρίσι θεωρεί αβάσιμη την απέλαση του Γάλλου πρέσβη από το Μινσκ και προειδοποίησε την Λευκορωσία ότι θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνεται ότι ο Γάλλος πρέσβης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μινσκ στις 17 Οκτωβρίου, και επισημαίνεται ότι «η εν λόγω αποχώρηση προκλήθηκε από την μονομερή απόφαση της λευκορωσικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την συγκατάθεσή της, η οποία του δόθηκε στις 31 Αυγούστου του 2020, και πως οι ενέργειες αυτές σχετίζονται με το γεγονός ότι ο πρέσβης δεν επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον κύριο Λουκασένκο».

Επίσης αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή θέση, που συνίσταται στο να μην αναγνωρισθεί η νομιμότητα των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου του 2020, ο πρέσβης της Γαλλίας δεν επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον κύριο Λουκασένκο. Αντίγραφά τους, σύμφωνα με τους διπλωματικούς κανόνες, επιδόθηκαν μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης Νικολά ντε Μπουγιάν ντε Λακόστ αποχαιρέτησε τη χώρα υποδοχής σε ένα βίντεο στα λευκορωσικά που μεταδόθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας τη Δευτέρα, στο οποίο υπενθύμισε ότι «η Γαλλία δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020».

Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Νικολά ντε Μπουγιάν ντε Λακόστ θα αναλάβει από εδώ και στο εξής τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για την Λευκορωσία και πως «η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού της Λευκορωσίας και θα αναζητήσει λύση στην κρίση στη χώρα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ανατόλι Γκλαζ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ο Λευκορώσος πρέσβης στη Γαλλία, Ιγκόρ Φισένκο, ανακλήθηκε στο Μινσκ για διαβουλεύσεις» και είπε επίσης ότι επιθυμεί να «αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των δύο διπλωματικών αποστολών».Δημοφιλέστερα

To Top