Οικονομία

Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος, τουρισμός και ΕΝΦΙΑ «στήριξαν» τα κρατικά έσοδα στο 9μηνο

Υπέρβαση 1 δισ. ευρώ στις εισπράξεις φόρων τον Σεπτέμβριο – Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.770 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.151 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου

Η υπέρβαση του στόχου στα κρατικά έσοδα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2021 ήτανε γνωστή εδώ και ημέρες. Αυτό που δεν ήταν γνωστό και προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο κύριος όγκος των εσόδων προέκυψε από τον ΦΠΑ λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης αλλά και από ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο οικονομικών εισέπραξε περισσότερα έσοδα μέσω του ΦΠΑ από όσα είχε υπολογίσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού τα έσοδα από φόρους στο 9μηνο ανήλθαν σε 33.679 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 895 εκατ. ευρώ ή 2,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Η υπέρβαση αυτή, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλεται στα αυξημένα, πέραν του αναμενόμενου, έσοδα του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που αφορά τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2020, στα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ που εκτιμάται ότι προήλθαν κυρίως από την αυξημένη τουριστική κίνηση, καθώς και στο γεγονός ότι το καταβαλλόμενο ποσό έως τέλος Σεπτεμβρίου της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ήταν μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.grΔημοφιλέστερα

To Top