Πολιτική

Σε τροχιά συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ – Το πλάνο που παρουσίασε ο Τσίπρας στη σκιά των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά

Ο οδικός χάρτης του 3ου Συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο –  «Φέρνουμε την κοινωνία στο κόμμα» το σύνθημα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσβλέποντας στην εξωστρέφεια

Λευκός καπνός για την εκκίνηση των προσυνεδριακών διαδικασιών στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βγήκε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με το 3ο κατά σειρά Συνέδριο να τοποθετείται επισήμως στις 24-27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Καθώς ο πολιτικός χρόνος αποδεικνύεται μεστός από γεγονότα, δεκτή κατά συντριπτική πλειοψηφία έγινε η εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη για την πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο, αλλά και μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες και εξωστρεφείς παρεμβάσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας, την ακρίβεια, τη πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η συζήτηση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε, ωστόσο, και άρωμα «προοδευτικής διακυβέρνησης», καθώς αυτή αρχίζει να αναπτύσσει-όπως διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη- «κοινωνική και πολιτική κινητικότητα», παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στην πλευρά του Κινήματος Αλλαγής.

«Δύσκολος χειμώνας»

«Μπαίνουμε», άλλωστε, «σε ένα δύσκολο χειμώνα, οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης θα αυξήσουν την κοινωνική πίεση. Οφείλουμε να εξετάσουμε ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουμε, ειδικά στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που απειλεί τη βιωσιμότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο κ. Τσίπρας, διαπιστώνοντας πως «ένα στα τρία νοικοκυριά δέχονται ήδη μεγάλη πίεση, πριν ακόμα εφαρμοστούν οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και την αγορά.»

«Ήδη σημειώνεται αύξηση 40% στην τιμή του πετρελαίου, ενώ το 37% των επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου. Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται διαρκώς ραγδαία», επισήμανε ο ίδιος.

Προμετωπίδα τα 800 ευρώ

«Στο πλαίσιο αυτό, η πρότασή μας για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ έχει εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία και πρέπει να γίνει η προμετωπίδα μας» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση ότι «εκχωρεί το 17% της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την απώλεια του δημοσίου ελέγχου της Επιχείρησης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία».

«Τι έπραξε τελικά ο κ. Μητσοτάκης; Απέδειξε πρώτον ότι δεν έχει καν τη δυνατότητα να συνειδητοποιεί το μέγεθος της κρίσης και άρα και το μέγεθος των αναγκαίων παρεμβάσεων και δεύτερον δεν έχει τη πολιτική βούληση να προβεί σε παρεμβάσεις στήριξης και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «έτσι όπως πορευόμαστε λοιπόν, ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συγκρίνεται με τη διετία 2012-2013».

Βολές προς το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφορικά με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως «δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας». «Ήδη διαφαίνεται πως δημιουργείται πολύ μεγάλο πρόβλημα με την απορροφητικότητα στους πόρους του. Και πρέπει φυσικά να παρακολουθήσουμε την πορεία των πραγμάτων σε σχέση με τις τράπεζες, αφού με τα πιστοληπτικά τους κριτήρια αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Καμπάνιες και πρωτοβουλίες

Ανεβάζοντας ταυτόχρονα ταχύτητες, στη σκιά και των εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα εξωστρεφές πλάνο για το επόμενο διάστημα, το οποίο περιλαμβάνει τις εξής πολιτικές πρωτοβουλίες :

· Πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας και τη προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να επικοινωνήσουμε αναλυτικά και αδιαμεσολάβητα στους πολίτες τις θέσεις, τις διεκδικήσεις, δεσμεύσεις του κόμματος.

· Πολιτική πρωτοβουλία για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάθεση πρότασης νόμου για αύξησή του στα 800 ευρώ και ταυτόχρονα κατάθεση πρότασης διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

· Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

· Συνέχεια της καμπάνιας εμβολιασμού που έχουμε ήδη αποφασίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι ).

«Φέρνουμε την κοινωνία στο κόμμα»

Η ίδια, εξωστρεφής διάθεση κατατέθηκε από πλευράς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και αναφορικά με τις προσυνεδριακές διαδικασίες, καθώς ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος. Να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και τη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση.»

Για το λόγο αυτό, με το σύνθημα «φέρνουμε την κοινωνία στο κόμμα», στο 3ο Συνέδριο θα προσκληθούν 100 προσωπικότητες και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, που δεν αποτελούν κομματικά στελέχη, αλλά άτομα που έχουν διακριθεί κοινωνικά για την επαγγελματική, κοινωνική ή πνευματική τους δράση.

Ως προς τον οδικό χάρτη του Συνεδρίου, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Τσίπρα, αυτή περιλαμβάνει:

1. Τρίμηνη εξόρμηση και πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών, καθώς και διεξαγωγή περιφερειακών συνδιασκέψεων, ανοιχτών στην κοινωνία, σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών μας θέσεων για κάθε περιφέρεια.

2. Σύγκληση της Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης το ερχόμενο Σάββατο 23/10, προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου καθώς και τη συγκρότηση :

– Της Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

– Της Επιτροπή Απόφασης

– Της Επιτροπή Καταστατικού

Επίσης, ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε ότι η διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του κόμματος θα πραγματοποιηθεί μετά από τρίμηνη καμπάνια και πολιτική και οικονομική εξόρμηση με εγγραφή νέων μελών και προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες.

Οι σταθμοί προς το 3ο Συνέδριο:

Ιανουάριος 2022: Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών να ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.

Φεβρουάριος 2022: Από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές στις ΟΜ των αντιπροσώπων του 3ου Συνεδρίου.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πραγματοποιηθεί στις 24-27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.Δημοφιλέστερα

To Top