Οικονομία

Ζαχαριάδης (ELPEDISON): Να ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις Φυσικού Αερίου

Τι ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και Πρόεδρος του ΕΣΑΗ, κ. Ν. Ζαχαριάδης στο 3ο Renewable & Storage Forum

Για το ζήτημα του κόστους της ενεργειακής μετάβασης και τους λόγους της αύξησης του ενεργειακού κόστους τοποθετήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και Πρόεδρος του ΕΣΑΗ, κ. Ν. Ζαχαριάδης στο 3ο Renewable & Storage Forum, ενώ τοποθετήθηκε αναφορικά με τις πιθανές λύσεις ώστε να αποφευχθούν η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ. Ζαχαριάδης μιλώντας στην ενότητα «Δομική ή συγκυριακή η αύξηση του ενεργειακού κόστους; – Ποιες είναι οι λύσεις; – Ποιος θα επωμιστεί το βάρος της ενεργειακής μετάβασης;» σχολίασε πως το κόστος της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από τη Marginal Clearing Price, που εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου.

Κατ’ επέκταση, τόνισε, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

Παράλληλα, σημείωσε πως η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να κοστολογείται, λαμβάνοντας υπόψιν την επίπτωσή της στην τιμή του φυσικού αερίου.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON υπογράμμισε πως η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση LNG σε επίπεδο που υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού, με συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν σημαντικά, με πιθανή συνέπεια προβλήματα στον εφοδιασμό και ενεργειακή φτώχεια.

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις Φυσικού Αερίου (Παραγωγή, Μεταφορά και CCGTs) και θα εξορθολογίσουν το χρονοδιάγραμμα ενεργειακής μετάβασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας καθώς και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλέστερα

To Top