Οικονομία

Κομισιόν για τράπεζες: Ως τα τέλη του 2022 μονοψήφιος αριθμός NPEs

Τι αναφέρει η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας – O πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα φανεί μέσα στο επόμενο έτος – Το 7% των δανείων που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής ξαναγίνονται κόκκινα

Στα 29,4 δισ. ευρώ από 68,5 δισ. στο τέλος του 2019, έριξαν οι τιτλοποιήσεις τα κόκκινα δάνεια στο τέλος Ιουνίου 2021. Τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας θα φανούν το 2022. «Σιωπηρή» η ζήτηση για νέα δάνεια, καθώς οι επιχειρήσεις δημιούργησαν buffer ρευστότητας τα προηγούμενα τρίμηνα.

O πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα φανεί μέσα στο 2022, καθώς ο κίνδυνος μιας σημαντικής επιδείνωσης στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών από τη λήξη των μορατόριουμ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσίευσε χθες στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης της χώρας, ποσοστό 7% των δανείων που είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής ξαναγίνονται κόκκινα. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο των αρχικών ανησυχιών, το οποίο, όμως, δεν κρίνει και το τελικό μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων της πανδημίας που θα φανεί το 2022. Αυτό διότι η ομαλή αποπληρωμή των δανείων υποστηρίζεται τώρα από τα προγράμματα επιδότησης «Γέφυρα» 1 και 2, και τα προγράμματα «step up» των τραπεζών.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.grΔημοφιλέστερα

To Top