Διεθνή

Mεξικό: Σύλληψη δημοσίου λειτουργού καθώς φέρεται να ενέχεται στον φόνο υποψήφιου δημάρχου

Ο Χοσέ Μανουέλ δελ Ρίο, γραμματέας του συμβουλίου πολιτικού συντονισμού της Γερουσίας, φέρεται να ενεπλάκη στη δολοφονία, την 4η Ιουνίου, του Ρεμίχιο Τοβάρ, υποψήφιου του κόμματος Κίνημα Πολιτών για τη δημαρχία της Κασόνες

Ανώτερος λειτουργός της μεξικανικής Γερουσίας συνελήφθη, καθώς κατηγορείται πως ενέχεται στη δολοφονία υποψηφίου δημάρχου σε πόλη στην πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά), ανέφερε χθες Τετάρτη η τοπική εισαγγελία.

Ο Χοσέ Μανουέλ δελ Ρίο, γραμματέας του συμβουλίου πολιτικού συντονισμού της Γερουσίας, φέρεται να ενεπλάκη στη δολοφονία, την 4η Ιουνίου, του Ρεμίχιο Τοβάρ, υποψήφιου του κόμματος Κίνημα Πολιτών για τη δημαρχία της Κασόνες.

Ο Ρεμίχιο Τοβάρ έπεσε νεκρός από σφαίρες δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές. Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του επίσης συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται.

Ο Χοσέ Μανουέλ δελ Ρίο, που διετέλεσε βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και προηγουμένως δήμαρχος στην Τεκολούτλα (2005-2006), στην πολιτεία Βερακρούς, είναι στενός συνεργάτης του γερουσιαστή της πλειοψηφίας Ρικάρδο Μονρεάλ, του προέδρου του συμβουλίου πολιτικού συντονισμού της Γερουσίας και υποψήφιου για τη διαδοχή του νυν προέδρου, του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μονρεάλ έκρινε ότι η σύλληψη του κ. δελ Ρίο είναι «στημένη» και αποτελεί «κατάχρηση εξουσίας».

Η εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 6ης Ιουνίου αμαυρώθηκε από κύμα βίας: δολοφονήθηκαν 102 πολιτικοί, ανάμεσά τους 36 υποψήφιοι και δυνητικοί υποψήφιοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ιδιωτικό ινστιτούτο Etellekt.

Η Βερακρούς συγκαταλέγεται στις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία συγκρούονται για τον έλεγχο της περιοχής.

Δημοφιλέστερα

To Top