Οικονομία

ΑΔΜΗΕ: Δεκαετές πρόγραμμα νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων και θωράκισης του συστήματος

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Διαχειριστή για την περίοδο 2023-2032, η ένταξη για πρώτη φορά της διασύνδεσης με την Αίγυπτο και η μείωση των ΥΚΩ από το έργο των Κυκλάδων – Το χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα οφέλη από τις συνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Β.Α. Αιγαίου

Δεκαετές των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καθώς και αρκετών έργων ενίσχυσης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2023-2032, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, το οποίο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει εμπροσθοβαρή σχεδιασμό, καθώς περισσότερα από τα μισά κεφάλαια και συγκεκριμένα 2,68 δισ. ευρώ θα επενδυθούν έως το 2026.

Ανάμεσα στα νέα έργα ξεχωρίζει η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, για την οποία αναφέρεται ότι «τον Οκτώβριο του 2021 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου με βάση το οποίο συστήνεται ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο υπουργείων, των Διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς και των ρυθμιστικών αρχών, που θα εξετάσει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου, θα διευκολύνει την αδειοδότηση και θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό του ως έργου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η σύσταση κοινής τεχνικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από στελέχη των δύο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ και EETC) για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου».

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.grΔημοφιλέστερα

To Top