Ελλάδα

Καιρός: Προ των πυλών νέα ψυχρή εισβολή, έρχονται χιόνια και τσουχτερό κρύο από το Σαββατοκύριακο

Με κρύο ξεκινά η εβδομάδα, τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια σήμερα – Σχετικά βελτιωμένος ο καιρός μέχρι τα μέσα της εβδομάδας – Νέο «κύμα» κακοκαιρίας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εκτιμήσεις για χιόνια  και στο κέντρο της Αθήνας από τις 24 Ιανουαρίου και μετά

Ο καιρός προβλέπεται χειμωνιάτικος, κάτι παραπάνω από «τσουχτερός», τις επόμενες ημέρες με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, ενώ κακοκαιρία αναμένεται από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο,  με την Αττική να επηρεάζεται από χιονοπτώσεις από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Πιθανότητα για χιονισμένα τοπία και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, Δευτέρα, προβλέπεται συννεφιά με λίγα διαστήματα με ήλιο στη δυτική Ελλάδα, και μέτριας έντασης βροχές στο νότιο Ιόνιο, αλλά και στη δυτική Πελοπόννησο.

Ο καιρός με μια ματιά

-Βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Λίγα τοπικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια. Πολλές βροχές και χιόνια στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδος

θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά. Αισθητή πτώση το Σαββατοκύριακο

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο ενισχυόμενοι το Σαββατοκύριακο

Η πρώτη ψυχρή εισβολή που θα επηρεάσει την Ελλάδα θα είναι γενικά μέτριας έντασης και όχι κάτι το ακραίο. Από την Τρίτη έως και την Τετάρτη θα μας επισκεφτούν ψυχρές αέριες μάζες από τις κεντρο-ανατολικές Βαλκανικές περιοχές και θα ρίξουν τον υδράργυρο κατά περίπου 6°C σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες της Δευτέρας. Για παράδειγμα, στην Αττική, ενώ τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 14°C, την Τρίτη θα υποχωρήσει στους 11-12°C και την Τετάρτη στους 8°C.

Βίντεο καιρού: Σχετικά βελτιωμένος ο καιρός μέχρι τα μέσα της εβδομάδας

Το φαινόμενο του αεροχειμάρρου

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την Ευρώπη, από το μεσημέρι της  Κυριακής 16/01 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 22/01, όπως εμφανίζεται στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων).


Meteo.gr: Ψυχρές εισβολές στην Ελλάδα την περίοδο 16-22/01/2022

Δημοφιλέστερα

To Top