Διεθνή

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Γερμανίας για Ουκρανία

Κάθε παραβίαση των συνόρων από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία αποτελεί επιθετική πράξη, επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με την Γερμανίδα ομόλογό του να προειδοποιεί πως «κάθε επιθετική πράξη θα έχει σοβαρές συνέπειες» –  Διπλωματική παρέμβαση επιχειρεί και η Τουρκία

Οποιαδήποτε επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό αντίτιμο για τη Ρωσία, προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό της, Άντονι Μπλίνκεν, το απόγευμα της Πέμπτης στο Βερολίνο, ξεκαθαρίζοντας πως «κάθε επιθετική πράξη θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την προειδοποίηση που έχει ήδη απευθύνει προς τη Μόσχα, ότι κάθε παραβίαση των συνόρων από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία αποτελεί επιθετική πράξη, η οποία θα προκαλέσει μία γρήγορη, σοβαρή και κοινή απάντηση της Δύσης.

Ωστόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως πρωταρχικός στόχος είναι μία διπλωματική επίλυση της κρίσης, σημειώνοντας πως «όποιον δρόμο κι αν διαλέξει η Ρωσία, θα βρει ενωμένους τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της».

Στις διαβουλεύσεις του Βερολίνου συμμετείχαν, εκτός από τους Μπέρμποκ και Μπλίνκεν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν και ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Διπλωματική παρέμβαση στο ζήτημα της Ουκρανίας φαίνεται να επιχειρεί τώρα και η Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουρκικές «διπλωματικές πηγές» υποστηρίζουν ότι Ρωσία και Ουκρανία αποδέχονται μία ενδεχόμενη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άγκυρας με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. Επιπλέον, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει προσεχή συνάντηση της Ομάδας του Μινσκ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Δημοφιλέστερα

To Top