Blog

Long Covid: 100.000.000 οι πάσχοντες – ο κίνδυνος «θολούρας του μυαλού»

Η Long Covid είναι μια ακόμα υγειονομική κρίση που κρύβει η πανδημία, όπως προειδοποιούν οι ιατρικοί ειδήμονες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 100 εκατ. ασθενείς που πάσχουν από αυτήν.

Για μια νέα… επιδημία που αφορά τα συμπτώματα της Long Covid προειδοποιούν έλληνες και ξένοι επιστήμονες, προλογίζοντας μία νέα υγειονομική κρίση. Από τα δεδομένα που συλλέγονται – με τους ειδικούς να βρίσκονται τον τελευταίο ενάμιση και πλέον χρόνο σε έναν μαραθώνιο έρευνας – διαπιστώνεται ότι ο πανδημικός ιός αφήνει το αποτύπωμά του στους αναρρώσαντες που μεταφράζονται σε δύσπνοια, χρόνια κόπωση ακόμη και δυσκολίες στον ύπνο.

Πώς προσδιορίζεται η long Covid;

Πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε πως ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, πάσχουν από την long Covid έναν χρόνο αργότερα. Η Rachael Evans, κλινική επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε πως η μελέτη για την Covid-19 μετά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο (μελέτη PHOSP-Covid), βοήθησε ώστε να κατηγοριοποιηθούν σε υπο-ομάδες οι ασθενείς που πάσχουν από long Covid και κατηύθυνε τις εργασίες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

«Τονίζει πραγματικά την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθούν θεραπείες και για στήριξη της υγείας ώστε να βελτιωθεί η ανάκαμψη», πρόσθεσε. «Κανένας μας δεν πιστεύει πως η Long Covid έχει έναν μηχανισμό και μία θεραπεία».

Ποια είναι τα συμπτώματα της long Covid;

Ενώ οι ασθενείς πάσχουν από ένα εύρος συμπτωμάτων, αυτά που αναφέρονται πιο συχνά είναι η κόπωση και τα αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένοι βίωσαν επίσης βλάβη στα όργανά τους και στην μελέτη PHOSP ένας στους δέκα είχαν κλινικά σχετική νοητική βλάβη, που συχνά αποκαλείται «θολούρα του μυαλού». Πολλά συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων μετα-ιϊκών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούνται από κορωνοϊούς.

Η Margaret O’ Hara, μέλος του ΔΣ στην ομάδα ασθενών Long Covid Support, αρρώστησε με Covid-19 τον Απρίλιο του 2020,  ενόσω βοηθούσε σε πτέρυγα ΜΕΘ όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με κορωνοϊό. Βίωσε για έναν χρόνο την  long covid και στη συνέχεια, έχοντας ξανακολλήσει την ασθένεια τον Οκτώβριο του 2021, πάσχει και πάλι από αυτήν.

«Η λέξη κόπωση δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το πόσο έντονο είναι» είπε. «Είναι τόσο περίεργο. Κάποιες φορές θα σηκωθώ το πρωί και μέσα σε μια ώρα είναι σαν να μου έχουν κάνει αναισθησία. Σαν να μου έβαλε κάποιος στο στόμα μαντίλι με χλωροφόρμιο και πρέπει να πάω να ξαπλώσω».

Οι γυναίκες, οι υπέρβαροι και αυτοί που είχαν διασωληνωθεί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν long Covid. Δεν είναι ξεκάθαρος ο βαθμός στον οποίον ο εμβολιασμός βοηθά να αποτραπεί η long Covid, εκτός του ότι μειώνει την πιθανότητα μιας οξείας Covid-19, όμως τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στην βρετανική εφαρμογή παρακολούθησης συμπτωμάτων Zoe, υποδηλώνουν πως μειώνει τον κίνδυνο στο ήμισυ.

Τι προκαλεί την long Covid;

Πολλά παραμένουν ακόμα άγνωστα. Ωστόσο, η μελέτη PHOSP έδωσε ένα σημαντικό στοιχείο που δίνει βαρύτητα στην υπόθεση ότι η long Covid προκαλείται από μια συνεχιζόμενη ανοσοποιητική αντίδραση. Βρήκε πως όσοι υφίστανται long covid είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι με την πιο σοβαρή long Covid και αυτοί που βίωναν «θολούρα του μυαλού» είχαν τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Ο Sir Stephen Holgate, καθηγητής του πανεπιστημίου Southampton και συνιδρυτής της Synairgen, εταιρείας που κατασκευάζει αντι-ιϊκά φάρμακα για την Covid-19, είπε πως οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν επίσης όργανα με φλεγμονή. «Το σώμα στρέφεται εναντίον του εαυτού του ως αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής κατά τη διάρκεια της περιόδου Covid και επιτίθεται στον ίδιο του τον ιστό».

Ίσως υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που καθορίζει το ποιος είναι πιθανότερο να υποστεί αυτού του είδους την ανοσοποιητική αντίδραση, και έτσι οι ερευνητές πραγματοποιούν μεγάλες έρευνες στα γονιδιώματα με τις οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν γονίδια που έχουν κοινά οι ασθενείς. Μια άλλη υπόθεση είναι πως ο ιός επιτίθεται στα αποθέματα ενέργειας των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Υπάρχουν υπο-ομάδες που θα μπορούσαν να πάσχουν για διαφορετικούς λόγους –ή θα μπορούσαν να ισχύουν ταυτόχρονα και οι δυο υποθέσεις.

Συμπτώματα

Εν τω μεταξύ, μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Lancet» και διερεύνησε τις κλινικές επιπτώσεις στους έξι και 12 μήνες μετά την αρχική εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο λόγω Covid-19 καταλήγει ότι ο πανδημικός ιός ταλαιπωρεί τους αναρρώσαντες ακόμη και για περισσότερο από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν στοιχεία από ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο από επαρχιακό νοσοκομείο της Κίνας μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις παρακολούθησης στους έξι και 12 μήνες, κατά τις οποίες οι επιζώντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την παρουσία συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής τους. Το ποσοστό των ασθενών με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ήταν 68% στους έξι μήνες και 49% στους 12. Περισσότεροι ασθενείς ταλαιπωρούνταν από άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες (26%) σε σύγκριση με τους έξι μήνες (23%). Τα πιο συχνά συμπτώματα στους 12 μήνες ήταν κόπωση και μυϊκή αδυναμία. Επιπλέον, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς συνέχισε να υποφέρει απο κάποιου βαθμού δύσπνοια. Συνολικά, οι ασθενείς αναφέρουν περισσότερα κινητικά προβλήματα, σωματικούς πόνους, άγχος ή κατάθλιψη και παρείχαν χαμηλότερες βαθμολογίες αυτοαξιολόγησης της ποιότητας ζωής τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες να αισθάνονται κόπωση, μυϊκή αδυναμία, άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες. Πάντως, από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι το 88% των ασθενών που εργάζονταν πριν από τη νοσηλεία τους, είχαν επιστρέψει στην αρχική τους εργασία ένα έτος μετά τη νόσηση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top