Ελλάδα

Στο στάδιο των απολογιών οι υποθέσεις της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών

Προς το τέλος οδεύουν οι δύο δικαστικές έρευνες που διενεργούνται από τις ανακρίτριες του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και την υπόθεση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για δύο υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, καθώς απομένει μικρό χρονικό διάστημα πριν ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο για το εάν οι υποθέσεις αυτές που δεν είναι άλλες από την Novartis και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, θα οδηγηθούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών και εάν «ναι» ποια θα είναι τελικά τα πρόσωπα που θα καθίσουν στο εδώλιο και τι κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν.

Προς το τέλος οδεύουν οι δύο δικαστικές έρευνες που διενεργούνται από τις ανακρίτριες του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ειδικότερα, τόσο η Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, στην οποία έχει ανατεθεί η υπόθεση της Novartis και η Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, η οποία χειρίζεται την «υπόθεση Παππά», αφού ολοκλήρωσαν τον κύκλο της εξέτασης των μαρτύρων εισήλθαν στο επόμενο και καθοριστικό στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της κλήσης προς απολογία για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην έρευνα που αφορά την υπόθεση της Novarti, στην οποία έχει συσχετιστεί και η μήνυση του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή έχουν κληθεί σε απολογία, μεθαύριο Τετάρτη, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Όπως είναι αναμενόμενο τόσο ο κ. Φιλιππάκης όσο και ο κ. Βαξεβάνης, θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και να προετοιμάσουν την απολογία τους προκειμένου να αντικρούσουν τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «σκυτάλη» των απολογιών θα περάσει σε πρόσωπα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ο κύκλος των απολογιών αναμένεται να κλείσει με την κλήση προς απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Τηλεοπτικές άδειες

Ως προς την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη έχει καλέσει σε απολογία τόσο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για τον οποίο η Βουλή είχε ασκήσει ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, όσο και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντός. Ο Χρήστος Καλογρίτσας θα προσέλθει να απολογηθεί στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2022. Θα ακολουθήσει η απολογία του Νίκου Παππά, στις αρχές του επόμενου μήνα.

Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων και στις δύο υποθέσεις οι δικογραφίες θα χρεωθούν πρώτα σε εισαγγελέα για να διατυπώσει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών και στην συνέχεια τα μέλη του θα αποφασίσουν με βούλευμά τους για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση όλων των προσώπων (πολιτικών και μη) που εμπλέκονται στις επίμαχες αυτές δυο υποθέσεις.

Τα βουλεύματα που θα εκδοθούν δεν επιδέχονται κανένα ένδικο μέσο και είναι αμετάκλητα και θα αναφέρονται τα πρόσωπα τα οποία θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν.

Δημοφιλέστερα

To Top