Οικονομία

Το δράμα της Αττικής Οδού, το… θαύμα της JP Morgan με την Viva, τα καλά νέα για το ΧΑ και ο αγώνας της Yalco

Χαίρετε, δύο πράγματα για τη χθεσινή ημέρα που εξόργισε τους πάντες και φυσικά δημιούργησε κάκιστη εντύπωση για τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Πρώτα απ’ όλα, να μην αγνοούμε το μέγεθος και τον όγκο της χιονόπτωσης, την ένταση και τη διάρκεια που συμβαίνει πολύ σπάνια. Δεύτερον, το μείζον πρόβλημα εντοπίστηκε στην Αττική Οδό τον… πιο χιλιοτραγουδισμένο δρόμο και έργο της Ελλάδας που ετοιμάζονται τα περίφημα funds να ξοδέψουν πάνω από 2 δισ. ευρώ για να την πάρουν σε διαγωνισμό. Πώς τα κάνανε έτσι λίμπα τόσο έμπειροι και εξειδικευμένοι άνθρωποι, μήπως είναι ολίγον διαλυμένη ως εταιρεία λόγω των μετοχικών αλλαγών; Νομίζω, ότι επειδή η Αττικής Οδός αντικατοπτρίζει το κράτος καλό θα ήταν εφόσον τα έκανε μπάχαλο να φάει καμμιά γερή από την κυβέρνηση και φυσικά στο νέο συμβόλαιο ας προβλέψουν και ρήτρες για τέτοιου είδους γεγονότα.

-Αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι μετεωρολόγοι και σταματήσει τις πρωινές ώρες σήμερα η χιονόπτωση, θα μοιάζουμε κάπως σαν τους ναυαγούς μετά την καταιγίδα. Όπως οι ναυαγοί δέχονται με αγαλλίαση τις ακτίνες του ήλιου μόλις κοπάσει η καταιγίδα, με ανάλογα αισθήματα υποδεχόμαστε σήμερα την επένδυση της JP Morgan στην Viva Wallet. Εκτός απροόπτου λοιπόν περιμένουμε σήμερα τις ανακοινώσεις και συζητούμε για μια συμφωνία που γίνεται σε μια εντυπωσιακή αποτίμηση για τη Viva Wallet (το 100%) της τάξης του 1,5 με 1,7 δισ. με την αμερικανική τράπεζα να αποκτά μειοψηφία.

-To αφεντικό της JP Morgan, ο γνωστός μας Jamie Dimon έρχεται πράγματι στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη, αλλά όχι αποκλειστικά για τη συμφωνία με τη Viva, η οποία άλλωστε θα είναι ήδη υπογεγραμμένη όταν φτάσει. Έρχεται περισσότερο για να κάνει επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και επιπλέον με την επίσκεψη του θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο υποκατάστημα της JP Morgan που άνοιξε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο. Φυσικά, εννοείται ότι στην ατζέντα των ελληνικών επαφών δεν μπορεί να λείπει και η συμφωνία με τη Viva Wallet. Για την ιστορία πάντως, σημειώστε πως ο Jamie Dimon τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε στο πρόγραμμα του το ταξίδι στην Ελλάδα συνολικά τρεις φορές. Οι δύο προηγούμενες ακυρώθηκαν για έκτακτους λόγους που ανέκυψαν και αυτή είναι η τρίτη φορά.

-Τη φωτιά βέβαια την άναψε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης ο οποίος προανήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δυο αμερικανικά deal επί ελληνικού εδάφους τις επόμενες ημέρες. Το ένα το γνωρίζουμε πλέον όλοι. Το δεύτερο είναι πολύ μικρότερο (καθώς η JP Morgan μας κακομαθαίνει με τις αποτιμήσεις) αφού πρόκειται για ένα deal μικρότερο των 100 εκατομμυρίων.

-Κι αφού πέταξα τις ατάκες μου σαν δισεκατομμυριούχος και ξίνισα τα μούτρα μου γιατί τα 100 εκατ… είναι λίγα, ας επιστρέψουμε τώρα στην πραγματικότητα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που χθες «χύθηκε αίμα» κι αν συνεχίσει έτσι δεν θα μείνουν λεφτά ούτε για το σούπερ μάρκετ. Κατ΄αρχήν τι συνέβη χθες; Οι ξένες αγορές από τις αρχές του μήνα διόρθωναν ούτως ή άλλως. Σταδιακά γίνεται αντιληπτό ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μεταβατικό φαινόμενο, οι επενδυτές κατανοούν ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια, θα κοπούν τα προγράμματα ποσοτικής στήριξης, προσθέστε και την Ουκρανία στην εικόνα, τις τιμές της ενέργειας και έχετε ένα δύσκολο περιβάλλον που οδηγεί σε διόρθωση. To Xρηματιστήριο της Αθήνας δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την πίεση των ξένων αγορών επειδή υπήρχαν εισροές (π.χ. στην Alpha bank) από ξένα funds που στήριξαν τις τιμές. Καθώς βαθαίνει η διόρθωση στο εξωτερικό, χθες οι αγορές των ξένων στο ΧΑ περιορίστηκαν. Αυτό έγινε σε μια συγκυρία που οι έλληνες επενδυτές είναι long, οπότε έσπασαν margin και όπως λένε και οι μετεωρολόγοι που είναι επίκαιροι, είχαμε κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

-Αφού σας είπα τα δυσάρεστα να περάσουμε τώρα στα ευχάριστα της αγοράς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ξεπούλημα στο ΧΑ είναι στα όρια της διόρθωσης και η μεγάλη εικόνα δεν έχει χαλάσει. Οι προοπτικές (όπως τις ξέρουμε σήμερα) για τουρισμό 2022 και εξέλιξη πανδημίας είναι ευοίωνες και το κυριότερο υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στο ελληνικό Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές είναι πλέον τα ποιοτικά χαρτοφυλάκια. Στο ΧΑ ψωνίζουν τώρα Shroeders, Capital, Fidelity κ.λπ. Περιορισμένες οι αγορές, αλλά γίνονται από τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών και αυτό είναι πολύ θετικό. Για να ξεκαθαρίσει η εικόνα θα χρειαστεί να περάσει μια εβδομάδα ακόμη, οπότε υπομονή.

-Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά με τροπολογία στον Αναπτυξιακό Νόμο επιτρέπεται πια το leasing και σε ιδιώτες. Σημαντικό, γιατί με τη ρύθμιση ανοίγει η αγορά leasing και γίνεται ένα ακόμη όπλο, μια παροχή εναλλακτικής λύσης για τη διευθέτηση υποχρεώσεων δανειοληπτών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το μέτρο είναι σωστό γιατί θα αποφορτίσει τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Έσπαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ που το έχω ξανακούσει -και ναι- ήταν πρόταση που είχε ρίξει στο τραπέζι με δημόσιες τοποθετήσεις το 2014 και επανέφερε το 2016, ο Μιχάλης Σάλλας και μάλιστα επιχειρηματολογούσε λέγοντας, «τι θα τα κάνουμε (οι τράπεζες) τόσα σπίτια, φόροι, συντήρηση, φύλαξη…».

-Στην ΕΤΑΔ έχουν να δούν τον Προέδρο της εταιρίας από πέρυσι. Και συγκεκριμένα, από τις 12 Δεκεμβρίου. Εδώ και δύο μήνες έχει ληφθεί απόφαση να αποχωρήσει ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζος που κατέχει τη θέση του Προέδρου, αλλά ακόμη η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί καθώς δεν συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο.

-Εδώ και χρόνια η οικογένεια Κωνσταντίνου δίνει μία τεράστια μάχη για να διατηρήσει στη ζωή την αιωνόβια αλλά υπερχρεωμένη Yalco. Μία μάχη κόντρα σε αυτό που προέβλεπε η αγορά ως αναπόφευκτο μιας που ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση των χρεών το 2016 συνεχίστηκε η κατηφόρα. Υπενθυμίζω πως η εταιρεία έφθασε το 2020 να έχει κύκλο εργασιών μόλις 3,96 εκατ. ευρώ, όταν πριν το ξέσπασμα της δεκαετούς κρίσης «έγραφε» 67,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα με εξαγωγές σε 25 χώρες (!) και τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές που στις 31/12/2020 της έδιναν αρνητική καθαρή θέση 41,2 εκατ… Οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερέβαιναν τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45,5 εκατ. ευρώ περίπου στις τράπεζες. Το 2021, ωστόσο, κατάφερε να πάρει μία μεγάλη ανάσα ρευστοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, γεγονός που τώρα της έχει δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται νέα αναδιάρθρωση των οφειλών της. Συγκεκριμένα, πώλησε το σύγχρονο logistic center που είχε δημιουργήσει το 2008 στα Οινόφυτα με συμφωνία για παράλληλη ενοικίαση μέρος του για 10 χρόνια, καθώς και μέρος των ακινήτων που διαθέτει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Συνολικά, έλαβε 9,65 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με ένα ποσό 1,25 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η Yalco από την ουγγρική Home City ως αποζημίωση, βάσει δικαστικής απόφασης θα δοθούν στους πιστωτές. Βέβαια, το υπόλοιπο παραμένει μεγάλο… Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια Κωνσταντίνου θεωρεί ότι με ένα γενναίο «κούρεμα» και μία τόνωση του Κεφαλαίου κίνησης θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ανοδικό κύκλο της οικονομίας και κυρίως των αυξανόμενων τουριστικών επενδύσεων για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης. Παράλληλα, ακούω ότι προσπαθεί να βρει και διαφορετικούς τρόπους για να τονώσει τα έσοδα της. Έτσι μαθαίνω ότι σκοπεύει να βγει στη λιανική μέσω δικού της διαδικτυακού καταστήματος καθώς επίσης και ότι αρχίζει να βλέπει κι άλλους τομείς δραστηριοποίησης. Κάτι που εξηγεί και την πρόσφατη αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας όπου μεταξύ των υφιστάμενων δραστηριοτήτων προστέθηκαν: αφενός «η αγορά, πώληση, ή με οποιοδήποτε τρόπο κτήση, κατοχή, χρήση, εκμετάλλευση, ή εκμίσθωση και εν γένει διαχείριση παντός είδους ακινήτων, οποιασδήποτε χρήσης, οποιωνδήποτε μηχανημάτων και εφαρμογών», και «η εκτέλεση οποιουδήποτε τεχνικού έργου, δημοσίου ή ιδιωτικού, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό» και «η εκπόνηση πάσης φύσεως μελετών για τεχνικά έργα».

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top