Πολιτική

Ο Άρειος Πάγος εξετάζει την ανάσυρση των καταγγελιών Βγενόπουλου μετά από το ηχητικό για τη Θάνου

Σκληρές ανακοινώσεις από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ – Ζητούν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και διερεύνηση σε βάθος των νέων στοιχείων – Γνωστή υπόθεση , έχει εξεταστεί από το 2016, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανακυκλώνουν άθλιες συκοφαντίες , δήλωσε η Βασιλική Θάνου

Απαντήσεις ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, μετά από τις  αποκαλύψεις σχετικά με καταγγελίες που είχε κάνει το 2016 , επί κυβέρνησης Τσίπρα ,  ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος για εκβιασμό από παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ o Άρειος Πάγος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (από το iEfimerida.gr), περιέχει συνομιλία του -αποβιώσαντος στο μεταξύ – Ανδρέα Βγενόπουλου με μία επιχειρηματία (με τα αρχικά Δ.Μ.) η οποία φέρεται να ζητά χρήματα για λογαριασμό της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου και αργότερα συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Βασιλικής Θάνου, προκειμένου να τον απαλλάξει από δικαστικές εμπλοκές.

Σημειωτέον ότι ο επιχειρηματίας είχε κάνει τότε δημόσιες καταγγελίες και είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, για δωροληψία υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, εμπορία επιρροή, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος. Η μήνυση στην οποία αναφερόταν και το όνομα της κυρίας Θάνου αρχειοθετήθηκε σε σύντομο χρόνο από την κατάθεσή της.

Η ΝΔ κάλεσε αμέσως τον Αλέξη Τσίπρα να μην κρύβεται και να δώσει απαντήσεις για το παραδικαστικό κύκλωμα που λειτουργούσε επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και να αποδίδει τον θόρυβο στα πολιτικά αδιέξοδά της.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ ζήτησε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος έκαναν δηλώσεις, μιλώντας για δικαίωσή τους σχετικά με τα όσα καταμαρτυρούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από παραδικαστικές μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis.

Η κυρία Θάνου απάντησε ότι πρόκειται για αναμάσημα μίας κατασκευασμένης σε βάρος της άθλιας συκοφαντίας και ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει νομικά.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ

Με την αποκάλυψη της ηχογραφημένης συνομιλίας το γραφείο τύπου της ΝΔ εξαπέλυσε υπόθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπα: Η πρώτη ανακοίνωση του κόμματος είχε ως εξής: «Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Φαίνεται όμως ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν.

Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Κουμουνδούρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, απαντώντας στη ΝΔ: «Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr για την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία επανέφερε σήμερα στο προσκήνιο προφανώς κατ’ εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, όπως φαίνεται και από την εσπευσμένη ανακοίνωση της ΝΔ, αφορά μία γνωστή υπόθεση η οποία έχει εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ήδη από το 2016. Αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά του.

Από εκεί και πέρα, όσο το καθεστώς Μητσοτάκη θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει, τόσο θα επιλέγει πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεφύγει η δημόσια συζήτηση από την ακρίβεια, τη λεηλασία στο δημόσιο με τα 7 δις απευθείας αναθέσεων, την οργή των πολιτών και τις καταγγελίες ακόμη και γαλάζιων ευρωβουλευτών για τις διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων, που μας συγκρίνουν με την Ουγγαρία του Όρμπαν.

Όσες κασέτες και να ανασύρει από το συρτάρι του το καθεστώς Μητσοτάκη, ας γνωρίζει ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης για αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα;».

Η ανταπάντηση της ΝΔ

Η Πειραιώς επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει να πει ΜΙΑ λέξη για την ουσία όσων συνταρακτικών αποκαλύπτονται στην επίμαχη συνομιλία! Ούτε μια λέξη, για τους εκβιασμούς, τις “βιβλιοθήκες” τους χρηματισμούς που περιγράφονται! Ίσως για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά να αποτελούσαν «κανονικότητα» επί των ημερών του, με βάση όσα έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας. Αντί να απαντήσει, επιτίθεται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει πλήρως την κα Θάνου, τον κ.Παπαγγελόπουλο και τις πρακτικές τους κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Παρεμβαίνοντας στο θέμα το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση: «Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν – με αποκρουστικές λεπτομέρειες – ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα. Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Να πέσει άπλετο φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που εξακολουθεί ως σήμερα να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Πολιτείας.

Είναι ζήτημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας».

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη- Βενιζέλου – Λοβέρδου

Η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις καταγγελίες Βγενόπουλου έχει ως εξής: «Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων. Από την αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής – αποκάλυψη που συνιστά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αλλά και δημόσιο καθήκον – προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τους απασχολούσε η πολιτική μου αντίδραση και κριτική. Ευχαριστώ για τα εύσημα και λυπάμαι για το βάθος της δοκιμασίας της Δικαιοσύνης. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο twitter: «Ακούει και φρίττει κάθε δημοκράτης πολίτης. Από το βιβλίο μου «Απόπειρα Δολοφονίας» χωρίς τότε να διαθέτω στοιχεία τόσο ανατριχιαστικά όσα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας για Βγενόπουλο-Παραδικαστικό στο @iefimerida. Έγραφα έχοντας υπόψιν τις υποθέσεις Μιωνή & Novartis». 

Η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου: 

Με ειρωνική διάθεση εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης μετά από την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωνε ότι η υπόθεση δεν είναι άγνωστη και είχε εξεταστεί από την Δικαιοσύνη.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη: 

Τι απαντά η Βασιλική Θάνου

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Βασιλική Θάνου έκανε την εξής ανακοίνωση:

«Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους, για ποιο λόγο τώρα και μετά πάροδο έξη (6) χρόνων, κάποιοι θυμήθηκαν να «αναμασήσουν» την κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρ. Βγενόπουλο, είναι η εξής:

Σε περίοδο που ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα, εμπλέκοντας το όνομά μου σε υπόθεση διαφθοράς.

Και ταυτόχρονα να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρντ.

Προφανώς, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς υπηρεσίας μου στη Δικαιοσύνη ήμουν από εκείνους που δεν δέχθηκαν ποτέ να συγκαλύψουν τη διαφθορά.

Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίον όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Δημοφιλέστερα

To Top