Διεθνή

Η Οκλαχόμα απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα

Στο μοντέλο του Τέξας με αυστηρά όρια ο νόμος – Οι πολίτες θα καταθέτουν τις αγωγές – Σε ισχύ αμέσως μετά την εφαρμογή του

Οι βουλευτές της Οκλαχόμα ενέκριναν την Πέμπτη νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα κύησης.

Στην πράξη το νομοσχέδιο καταργεί τις αμβλώσεις στην πολιτεία, θεσπίζοντας ένα εξαιρετικά περιοριστικό χρονικό όριο και αυστηρές προϋποθέσεις για τη διακοπή της κύησης. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι εγκυμονούν στις έξι εβδομάδες.

Οι κυρώσεις εξαρτώνται από τις αγωγές πολιτών, ακολουθώντας σε αυτό το μοντέλο του Τέξας που έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στην άμβλωση στη συγκεκριμένη πολιτεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Οκλαχόμα προβλέπει και αμοιβή 10.000 δολαρίων στους πολίτες-πληροφοριοδότες για κάθε άμβλωση. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να επικαλεστούν στο δικαστήριο την κρίση τους ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης ή αιμομειξίας ο δράστης δεν μπορεί να υποβάλει μήνυση. Πάντως δεν μπορεί να μηνυθεί όποιος μεταφέρει γυναίκα στο ιατρικό κέντρο όπου θα γίνει η άμβλωση αν αγνοούσε ότι η γυναίκα σκόπευε να προχωρήσει σε άμβλωση.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Οκλαχόμα χωρίς να προηγηθεί συζήτηση, έπειτα από την έγκρισή του από τη Γερουσία. Αναμένεται τώρα να υπογραφεί από τον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας, Κέβιν Στιτ. Διακηρυγμένος στόχος του, όπως σημειώνει το Axios, είναι να καταστήσει την πολιτεία του την περισσότερο «εχθρική» προς τις αμβλώσεις (pro-life) στις ΗΠΑ.

Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος θα δώσει στον νόμο άμεση ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή του κυβερνήτη. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά όπου κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ή βιασμού ή αιμομειξίας.

Πριν από το Τέξας, το Αϊντάχο είχε περάσει παρόμοιο νομοσχέδιο το οποίο μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Δημοφιλέστερα


To Top