Ελλάδα

Καιρός Σαββατοκύριακο: Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Η αυξημένη συγκέντρωση σκόνης θα έχει διάρκεια, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα ορατότητας – Ποιες ομάδες θεωρούνται υψηλού κινδύνου 

Μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται το Σαββατοκύριακο σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα. Για τις υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, που θα αρχίσει να φεύγει από την ατμόσφαιρα τη Μεγάλη Δευτέρα, μιλά ο Σάκης Αρναούτογλου.

Η αφρικανική σκόνη θα καταγραφεί ειδικότερα στα δυτικά, κεντρικά και νότια το Σάββατο και στα ανατολικά και νότια την Κυριακή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Αρναούτογλου γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι θα είναι «ιδιαίτερα έντονο το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο! Θέλει προσοχή!» και συμπληρώνει ότι «τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα καταγραφούν στα δυτικά, κεντρικά και νότια το Σάββατο και στα βόρεια, στα ανατολικά και νότια την Κυριακή!»

Η αυξημένη συγκέντρωση σκόνης θα έχει διάρκεια, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα ορατότητας. 

«Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, εκτός από την περιορισμένη ορατότητα που μπορεί αυτή να προκαλέσει, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές, θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις και χαρακτηριστικά λασποβροχής. Σταδιακή απομάκρυνση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μέγαλης Δευτέρας» επισημαίνει, ακόμη, ο κ.Αρναούτογλου.

Όσον αφορά στις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφέρει τα εξής: 

«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Γενικά καλό θα είναι κάθε άτομο που θα αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους». Αναλυτική η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

Δημοφιλέστερα

To Top