Διεθνή

Συγγνώμη για τα κορωνοπάρτι ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά δεν παραιτείται

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζητά η αντιπολίτευση στη Βρετανία – Χιονοστιβάδα εξελίξεων μετά το πρόστιμο για τα πάρτι που έκανε στο πρωθυπουργικό γραφείο κατά τη διάρκεια του λοκντάουν

Πρώτα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο για τα πάρτι στο γραφείο του κατά τη διάρκεια των lockdown, και τώρα ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί, ζητεί όμως «μια μεγάλη συγγνώμη» για τις πράξεις του,.

«Δέχομαι με κάθε ειλικρίνεια ότι οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να περιμένουν κάτι καλύτερο», είπε την Τρίτη. Πρόσθεσε ότι «το καλύτερο που έχω να κάνω τώρα, αφότου τελείωσε το θέμα με το πρόστιμο, είναι να επικεντρωθώ στα καθήκοντα που έχω».

Ωστόσο, δεν έκανε λόγο για παραίτηση, όπως είχαν ζητήσει μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων η αντιπολίτευση αλλά και στελέχη του κόμματός του.

Νωρίτερα την Τρίτη, το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε ότι το πρόστιμο που θα επιβληθεί στον Βρετανό πρωθυπουργό σχετίζεται με πάρτι που διοργανώθηκε για τα γενέθλιά του, στις 19 Ιουνίου 2020.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ήταν απλώς μια μικρή γιορτή διάρκειας 10 λεπτών για να του ευχηθούν οι συνεργάτες του. «Εκείνο τον καιρό και με κάθε ειλικρίνεια, δεν μου φάνηκε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι παραβίαση των κανόνων», δικαιολογήθηκε, αλλά δεν αμφισβήτησε και το αποτέλεσμα της έρευνας της αστυνομίας.


boris-johnson-party-arthro

Είναι η πρώτη φορά που Βρετανός πρωθυπουργός καλείται να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο στην περίπτωση αυτή είναι ένα είδος εξωδικαστικού κλεισίματος της υπόθεσης. Αν ο Τζόνσον είχε αρνηθεί να καταβάλει το ποσό, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και δίωξη σε βάρος του.

Πρόστιμο επιβλήθηκε και στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Η σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς, έχει επίσης ειδοποιηθεί από την αστυνομία ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο.

Μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ, ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε την παραίτηση του Τζόνσον και του Σουνάκ, λέγοντας ότι και οι δύο παραβίασαν τον νόμο και είπαν επανειλημμένα ψέματα στον βρετανικό λαό.

Παρά ταύτα, όπως σημειώνει το Politico, το πολιτικό ζήτημα από την παραβίαση των κανόνων (που έφυγε κάπως από την επικαιρότητα λόγω της Ουκρανίας) δεν έχει κλείσει για τον βρετανό πρωθυπουργό.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα μπορούσαν να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας κατά του Τζόνσον. Εκτιμάται ότι 20-30 βουλευτές θεωρούνταν έτοιμοι ή κοντά να το πράξουν, γράφει ο Guardian, αν και αργότερα επικράτησαν φωνές για ενότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Για να γίνει εσωκομματική εκλογή αρχηγού απαιτούνται 54 επιστολές δυσπιστίας από βουλευτές.

Δημοφιλέστερα

To Top