Οικονομία

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Koύρεμα» 28% στους οφειλέτες – Πάνω από 3.000 οι αιτήσεις

Εύσημα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό από την Κομισιόν, η οποία διαπιστώνει μία σταθερή ροή στην υποβολή των αιτήσεων – «Κίτρινα» κάρτα στον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης

«Κούρεμα» που κατά μέσο όρο υπολογίζεται σε 28% πετυχαίνουν οι οφειλέτες που προσφεύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τόσο με τράπεζες και servicers, όσο και με τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν στην 14η μεταμνημονιακή έκθεσή της, οι πλατφόρμες του νέου Πτωχευτικού Νόμου αρχίζουν σταδιακά να αποφέρουν αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται συνεχώς βελτιώσεις. «Υπάρχει μία σταθερή ροή πλήρους υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, φθάνοντας τις 3.074 στις 24 Μαρτίου 2022, ενώ για 1.708 από αυτές που αντιστοιχούν σε συνολική οφειλή, ύψους 373 εκατ. ευρώ, υπήρχε ήδη προτεινόμενη διευθέτηση από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Από αυτές τις 1.708 αιτήσεις, οι 967 αναφέρονται σε πολυμερή αναδιάρθρωση και οι 666 αφορούν μόνο σε διμερείς διακανονισμούς μεταξύ του οφειλέτη και των κρατικών φορέων, ενώ 75 συνήφθησαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης. Πολύ σημαντικό είναι ότι σε 468 περιπτώσεις η πρόταση διακανονισμού των πιστωτών έχει ληφθεί από τους οφειλέτες και σε 205 περιπτώσεις έγινε αποδεκτή, με μέσο κούρεμα χρέους περίπου 28%», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top