Διεθνή

Φινλανδία: Να μιλήσει με τον Πούτιν θα επιδιώξει ο πρόεδρος Νιινίστο – «Η κατάσταση στην περιοχή έχει αλλάξει»

Ο Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή για το θέμα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τον Μπάιντεν και την πρωθυπουργό της Σουηδίας 

Αντιδράσεις στη Μόσχα και, εσχάτως, και στην Άγκυρα, έχει προκαλέσει η πρόθεση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Από το Κρεμλίνο δηλώνουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη τους» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν με τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νιινίστο «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

Δημοφιλέστερα

To Top