Οικονομία

Η μόδα των μετοχών meme… επιστρέφει – Ράλι 10% για τα «σκουπίδια» της Wall Street

Το φαινόμενο, το οποίο είχε πρωτο-εμφανιστεί το 2020, είχε ως αρχικό στόχο να πληγούν τα μεγάλα hedge funds, τα οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το σορτάρισμα μετοχών

Οι μετοχές meme… επιστρέφουν! Κι αυτό, διότι οι μικροεπενδυτές, για ακόμη μία φορά, συντονίστηκαν μέσω των social media και προχώρησαν σε μαζικές αγορές, οδηγώντας σε αλματώδη αύξηση την αξία μιας σειράς εταιρειών του λιανικού κλάδου.

Η μετοχή της GameStop, για παράδειγμα, εκτοξεύθηκε την Πέμπτη κατά 10%, με αποτέλεσμα οι πλατφόρμες διαδικτυακού trading να αναγκαστούν να διακόψουν πολλές φορές τη διαπραγμάτευσή της. Κοντά σε διψήφια επίπεδα διαμορφώθηκε η άνοδος και για τις μετοχές των AMC, Bed Bath & Begiond, Βeyond Meat κ.α.

Φυσικά, κοινή συνισταμένη αυτών των ανοδικών κινήσεων ήταν το γεγονός ότι… δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που να αιτιολογεί τα μεγάλα κέρδη, τα οποία -σε κάθε περίπτωση- έρχονται να αμβλύνουν τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2022 (-57% για την AMC, -41% για τη GameStop).

Οι εν λόγω μετοχές, σύμφωνα με το CNN, εξακολουθούν να θεωρούνται οι «αγαπημένες» των μικρο-traders, οι οποίοι συντονίζονται και συνεννοούνται μέσω της δημοφιλούς -στις ΗΠΑ- πλατφόρμας του Reddit και των υπόλοιπων social media.

Ως μετοχές – memes θεωρούνται όσες αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα ανάμεσα στους μικρο-επενδυτές, οι οποίοι συνηθίζουν να δρουν συντονισμένα, προχωρώντας σε μαζικές αγορές, αφού πρώτα έχουν συνεννοηθεί μέσω κάποιας μεγάλης πλατφόρμας δικτύωσης.

Το φαινόμενο, το οποίο είχε πρωτο-εμφανιστεί το 2020, είχε ως αρχικό στόχο να πληγούν τα μεγάλα hedge funds, τα οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το σορτάρισμα μετοχών. Δηλαδή, από το να ποντάρουν στη χρηματιστηριακή πτώση μίας εταιρείας.

Μάλιστα, τότε πολλοί αναλυτές της αγοράς είχαν κάνει λόγο για μια «επανάσταση της μαρίδας έναντι των καρχαριών» ή ακόμη καλύτερα, για ένα μάθημα των μικρών στους μεγάλους αδηφάγους παίχτες της Wall Street.

Τελικά, το φαινόμενο κατάφερε να «νικήσει» τον χρόνο και να εδραιωθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Δεν είναι λίγα, πλέον, τα ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια), τα οποία είναι αφιερωμένα αποκλειστικά σε μετοχές meme, όπως το Roundhill MEME, το FOMO και το VanEck Social Sentiment.

Δημοφιλέστερα

To Top