Αθλητισμός

Κάστερ Σεμένια: «Θέλεις να δεις αν είμαι γυναίκα; Θα σου δέιξω τον κολπο μου»

Ο αγώνας της Νοτιοαφρικανής αθλήτριας να αποδείξει ότι είναι γυναίκα – Τι έλεγε όταν ήταν 18 ετών – Τα τεστ φύλου έδειξαν ότι δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες, αλλά εσωτερικούς όρχεις και τα επίπεδα της ορμόνης της ήταν τριπλάσια από αυτά μιας γυναίκας – Πάσχει από υπερανδρογονισμό

Η δύο φορές Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια, όταν ήταν 18 ετών προσφέρθηκε να δείξει τον κόλπο της στους υπεύθυνους στίβου για να αποδείξει ότι ήταν γυναίκα, αποκάλυψε η Νοτιοαφρικανή δρομέας μεσαίων αποστάσεων σε συνέντευξή της στο Real Sports του HBO.

Η 31χρονη σήμερα δρομέας, έστρεψε τα βλέμματα πάνω της το 2009 όταν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στα 800 μέτρα γυναικών με εκπληκτική διαφορά, λίγες ώρες αφότου το κυβερνών σώμα του στίβου είπε ότι θα υποβληθεί σε τεστ επαλήθευσης φύλου.

«Νόμιζαν ότι είχα ανδρικά γεννητικά όργανα, πιθανότατα», είπε η Σεμένια στη συνέντευξη και συνέχισε: «Τους είπα: “Είναι μια χαρά. Είμαι γυναίκα, δεν με νοιάζει. Αν θέλεις να δεις ότι είμαι γυναίκα, θα σου δείξω τον κόλπο μου. Εντάξει;”».

Τα τεστ φύλου στη Κάστερ Σεμένια έδειξαν ότι η δρομέας δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες, αλλά ότι είχε εσωτερικούς όρχεις, τα ανδρικά σεξουαλικά όργανα που παράγουν τεστοστερόνη και τα επίπεδα της ορμόνης της ήταν τριπλάσια από αυτά μιας γυναίκας.

Η Σεμένια πάσχει από υπερανδρογονισμό, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης, μια ορμόνη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη και την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί οξυγόνο.

Πήρε φαρμακευτική αγωγή μετά την πρώτη απόφαση το 2011 από την World Athletics ότι όλες οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό έπρεπε να μειώσουν ιατρικά τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

«Με έκανε να αρρωστήσω, με έκανε να πάρω βάρος, κρίσεις πανικού, δεν ξέρω αν θα πάθω ποτέ καρδιακή προσβολή», συνέχισε η Σεμένια στο HBO Real Sports, ενώ πρόσθεσε: «Είναι σαν να μαχαιρώνεις τον εαυτό σου με ένα μαχαίρι κάθε μέρα, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Είμαι 18, θέλω να τρέξω, θέλω να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή είναι η μόνη επιλογή για μένα».

Ο δικηγόρος του World Athletics, Τζόναθαν Τέιλορ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο HBO Real Sports, διαφώνησε με τις ιατρικές επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, που καταδίκασαν το διοικητικό όργανο του αθλήματος επειδή απαιτεί από γυναίκες με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSDs) να παίρνουν φάρμακα για να αγωνίζονται.

«Λέτε ιατρικά ότι δεν είναι υγιές, τότε η ερώτησή μου είναι: “Γιατί οι κορυφαίοι ειδικοί στον κόσμο λένε ότι αυτό θα το συνταγογραφούμε;”, είπε ο Τέιλορ, για να απαντήσει η Σεμένια: «Ο Τζόναθαν πρέπει να κόψει τη γλώσσα του και να την πετάξει. Αν θέλει να καταλάβει πώς με βασάνισε αυτό το πράγμα, πρέπει να πάει να πάρει αυτά τα φάρμακα. Θα καταλάβει».

Το 2020, η Σεμένια έχασε την προσφυγή της στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να ακυρώσει μια απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2019 ότι οι αθλήτριες με υψηλά φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν.

Είχε προσεγγίσει το δικαστήριο αφού το CAS έκρινε ότι οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Στίβου ήταν απαραίτητοι για αθλητές με DSD σε αγώνες που κυμαίνονται από 400 μέτρα έως 1,6χλμ για να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός.

Δημοφιλέστερα

To Top