Πολιτική

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Με Κανάβεραλ, Μαρκ Τουέιν και… «διαβολικό Τραμπ» η κόντρα για την συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η «έκπληξη» του Πάιατ στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τη συμφωνία – «Δεν είπατε τίποτα στις ΗΠΑ για τα 100 F-35 που ήθελε να πουλήσει στην Τουρκία» – Μητσοτάκης και Τσίπρας χρησιμοποίησαν το ίδιο τσιτάτο του Μ. Τουέιν – Γιατί ο πρωθυπουργός είπε πως θα στείλει δώρο ένα βιβλίο στον κ. Τσίπρα

Διαστημικούς σταθμούς που σχεδίαζε ο Πάνος Καμμένος, τσιτάτα του Μάρκ Τουέιν και «μυστικές» συναντήσεις με Αμερικανούς πρέσβεις συμπεριέλαβε η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Το Κανάβεραλ του Καμμένου και οι «μυστικές» συναντήσεις του Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύτηκε την Εθνική Άμυνα της χώρας στον τότε πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε προτείνει να υιοθετηθεί ως εθνικό νόμισμα το δολάριο και να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καρπάθου σε νέο Κανάβεραλ.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την διπλή γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδίως των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του τέως πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ με τις οποίες εξέφραζε την έκπληξή του για την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι στην αμυντικής συμφωνίας την στιγμή που το περιεχόμενό της καθορίστηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


mitsotakis-vouli-5

«Κυβερνήσατε 4,5 χρόνια και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την σχέση σας με τις ΗΠΑ. Και καταγράφει το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο. Και μιας και αναφερθήκατε στον κ. Πάιατ επιτρέψτε μου να διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ ερωτηθείς για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμυντική Συμφωνία. Ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε: «μένω έκπληκτος. Γιατί έχω πει ότι η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που τροποποιούνται είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη επι ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον κ. Τσίπρα και τον πρώην υπουργό κ. Κατρούγκαλο ότι κατανοούν την σημασία των σχέσεων με τις ΗΠΑ και μοιράζονται τις δεσμεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «συναντήσατε κ. Τσίπρα τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο και δεν ανακοινώσατε τη συνάντηση; Τι του είπατε εκεί. Μήπως του είπατε: «έλα μωρέ, θα πω και 2 κουβέντες παραπάνω για την κοινή γνώμη αλλά ξέρεις ότι στηρίζω την συμφωνία». Δεν τα λέω εγώ αυτά κ. Τσίπρα. Τα λέει ευθέως ο κ. Πάιατ. Πίσω από τις κλειστές πόρτες άλλα λέτε. Και έρχεται μετά να μας μιλήσετε για την γλώσσα του πατριωτισμού. Είναι ξένη γλώσσα για εσάς ο πατριωτισμός κ. Τσίπρα».

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε «αναγορεύσατε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτικό παράγοντα. Αυτά έχουν να γίνουν από τα χρόνια του Παπάγου. Δεν το ήξερα. Την επόμενη φορά θα σας καλέσω και εσάς. Υπάρχει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντησή μου με τον Αμερικανό πρέσβη. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ήταν μυστική μια συνάντηση με τον πρέσβη στην Βουλή; Και τι λέει αυτή η ανακοίνωση; Ότι εξέφρασα την αντίθεσή μου με το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Το να κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπροσωπία πάει πολύ . Εσείς συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την Συμφωνία Πρεσπών και μετά λέγατε ότι την τιμάτε»

Μ. Τουέιν απαντά στον Μ. Τουέιν

Πέραν όμως των αναφορών σε παλαιότερες θέσεις και στάσεις, είθισται οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τις αντιπαραθέσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής να χρησιμοποιούν και τσιτάτα γνωστών συγγραφέων. Αυτό όμως που δεν συνηθίζεται είναι να χρησιμοποιούν ως απάντηση την ίδια ακριβώς φράση!

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση είπε πως ο «Αμερικανός συγγραφέας Μ. Τουειν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνηση όταν το αξίζει».

Πως απάντησε ο κ. Τσίπρας; Με ακριβώς το ίδιο τσιτάτο: «Κύριε Μητσοτάκη ξεκινήσατε ομιλία σας με απόφθεγμα του Μ. Τουέιν ο οποίος όμως είπε και κάτι άλλο. Είπε πως «Πίστη στην πατρίδα πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση όταν το αξίζει» για να επανέλθει ο πρωθυπουργός και να σχολιάσει: «πείτε στους συνεργάτες σας ότι ακριβώς αυτό το απόφθεγμα του χρησιμοποίησα. Όχι άλλο. Είστε σε κάποια σύγχυση».


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cjxrorwhbsm9)

Από τον διαβολικό Τραμπ των F35 στον Τζο Μπάιντεν των F16

Ενταση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών προκάλεσε και ο χαρακτήρας που θα έχει το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργό στις ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν στην Τουρκία 40 F16. «Λέτε ψέματα» απάντησε ο πρωθυπουργός από το έδρανο.

Συνεχίζοντας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει τα σχέδια ενίσχυσης των τουρκικών Ε.Δ. «Θα φανεί ποιος λέει ψέματα αν θα σταθείτε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο και ο κ. Μπάιντεν θα διαψεύσει ότι θα δώσει 40 F16» είπε.

Επανερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης είπε «άκουσα να μου λέτε τι πρέπει να θέσω κατά την συνάντησή μου με τον κ. Μπάιντεν. Πάμε να θυμηθούμε κ. Τσίπρα τι κάνατε εσείς όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω στην άκρη όσα λέγατε για τον διαβολικό Τραμπ που όμως λειτουργεί για καλό. Έρχομαι στο μείζον: Τι λέγατε εσείς για την βάση της Σούδας; Λέγατε -και σωστά- ότι η Σούδα έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και πρέπει να αναβαθμιστεί. Αυτό κάνατε κ. Τσίπρα» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Το 2018 που πήγατε εσείς στις ΗΠΑ η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα f35. Για τα F35 όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον τι κάνατε; Η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν υπήρξε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα να πείτε στις ΗΠΑ να μην δώσει τα F35. Και έρχεστε σήμερα και μας κουνάτε το δάχτυλο. Μα πόση υποκρισία».


tsipras-vouli-354

Δώρο ένα βιβλίο

Η αντιπαράθεση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα συμπεριέλαβε αναφορές και για τις συγκρούσεις περασμένων δεκαετιών μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σύγκριση της δικής του στάσης με αυτή του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 όταν από τα συνθήματα για την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων υπέγραψε στην συνέχεια ως κυβέρνηση την ελληνοαμερικανική συμφωνία είναι τιμητική.

«Να σας ενημερώσω ότι δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο που είναι η μετάφραση πτυχιακής μου στο πανεπιστήμιο. Μιλά για τις διαπραγματεύσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των βάσεων και προσπάθησα να αναδείξω αν η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ τότε ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά που επέτρεπε να λέει στην Βουλή εδώ ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν. Το μόνο που τον ενδιέφερε τότε ήταν το πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο που είχε περιέλθει από όσα έλεγε πριν το 1981. Θα σας στείλω ένα αντίγραφο του βιβλίο μου να το μελετήσετε» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλέστερα

To Top