Διεθνή

Οι Ρώσοι εκτόξευσαν κατασκοπευτικό δορυφόρο με το «Ζ» της εισβολής στην Ουκρανία

Ο Kosmos-2555 δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και σύντομα θα καεί στην ατμόσφαιρα της Γης – Δοκιμή για άλλο σύστημα ή αποτυχημένη προσπάθεια;

Ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «Kosmos-2555», που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά, δεν πραγματοποίησε ούτε έναν ελιγμό στην τροχιά του και κατά πάσα πιθανότητα θα καεί στην ατμόσφαιρα αύριο Τρίτη.

Η παρατήρηση ανήκει στον Ρώσο μπλόγκερ Ανατόλι Ζακ, που ασχολείται με το Διάστημα, και τον Αμερικανό αστρονόμο Τζόναθαν Μακντάουελ, υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτή την εκτόξευση. Στον πύραυλο-φορέα που έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο υπήρχε το σήμα «Ζ» το οποίο χρησιμοποιείται ως σύμβολο υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωση υπήρχε ο ισχυρισμός ότι με τον δορυφόρο Kosmos-2555 υπάρχει επαφή, ότι τα συστήματα τηλεμετρίας και τα όργανα του δορυφόρου λειτουργούν κανονικά και ότι ο δορυφόρος έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά. Ο προορισμός του δεν αποκαλύπτονταν.

Οι αστρομπλόγκερ υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με τους μικρούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για την φωτογράφιση της Γης, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί το 2018 και το 2021.

Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο Kosmos-2555 δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και δεν διατηρείται σε τροχιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εκτόξευση του δεν ήταν επιτυχής. Η επικοινωνία με τον δορυφόρο μπορεί να γινόταν με ακτίνα λέιζερ.

Η έλλειψη ελιγμών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο δορυφόρος δεν ήταν πραγματικός και χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμαστικό φορέας για τον ελαφρύ πύραυλο-φορέα Angara-1.2, ο οποίος δεν είχε θέσει σε τροχιά ωφέλιμο φορτίο έως τις 30 Απριλίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκτροπή του πυραύλου από την τροχιά του.

Δημοφιλέστερα

To Top