Πολιτική

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές

Αύριο η παρουσίαση του «προγραμματικού μανιφέστου» του κόμματος, ενόψει του συνεδρίου στις 20-22 Μαΐου 

Σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει το εύρος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, που θα ξεπεράσει τις 180.000, αφού τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται μετά την προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία στις «πράσινες» κάλπες των συνδικαλιστών και των επιστημόνων. Ένας στους δύο εκλεγόμενους είναι κάτω των 40 ετών – οι περισσότεροι του «κλίματος Ανδρουλάκη» – ενώ εκφράσθηκαν σοβαρά παράπονα για την οργάνωση των εκλογών, που οδήγησε αρκετούς να αποχωρήσουν χωρίς να ψηφίσουν, λόγω των μεγάλων ουρών που είχαν σχηματιστεί, ακόμα και μετά από την παράταση που δόθηκε. 

Στελέχη κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έλεγαν το βράδυ της Δευτέρας ότι αν είχε προβλεφθεί η δημιουργία περισσότερων εκλογικών τμημάτων – «αν είχαν τοποθετηθεί οι διπλάσιες κάλπες, όπως είχε γίνει στην εκλογή Ανδρουλάκη», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, τότε η συμμετοχή θα  είχε φτάσει ενδεχομένως και τις 230.000 πολιτών, υποστήριζαν. 

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα, μέσα από μία μαζική συμμετοχή, δημιουργεί νέα δεδομένα: Η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα ηγεσία φαίνεται και από το …θεόρατο 95% που εξασφάλισε η επιλογή Ανδρουλάκη για την «επιστροφή» του ήλιου και του ΠΑΣΟΚ , δίπλα, στο Κίνημα Αλλαγής, στην «μαρκίζα» της Χαριλάου Τρικούπη. Η δε άνετη επικράτησή του σε μια άλλη διαδικασία με κάλπες «πιστοποιείται» και από τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των Συνέδρων και την εκλογή των ηγεσιών των Οργανώσεων στις Νομαρχιακές και τις Τοπικές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ. Η καταμέτρηση παραπέμπει σε νίκες των προεδρικών στις περισσότερες περιοχές, όπου με τις αναγκαίες συμμαχίες (όπου κρίνεται απαραίτητο) θα εκλεγούν στη συνέχεια από τα εκλεγμένα μέλη οι «αρχηγοί» σε κάθε νομαρχιακή και τοπική οργάνωση.

Στενοί συνεργάτες πάντως του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τονίζουν ότι η «επόμενη μέρα» της 8ης Μαΐου αφιερώνεται όχι στην καταγραφή των εσωκομματικών συσχετισμών αλλά στην διαμόρφωση των συνθηκών για την ισχυροποίηση του κόμματος στο πεδίο των πολιτικής χάραξης και της συγκρότησης του προγραμματικού-κυβερνητικού προγράμματος και μέσω του Συνεδρίου, που θα γίνει στις 20-22 του μηνός. Η προετοιμασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς- μάλιστα δεν επέλεξε ο κ. Ανδρουλάκης τυχαία να παρουσιάσει αύριο, Τρίτη,  μαζί με το Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Ηλία Κικίλια το πρώτο προγραμματικό «μανιφέστο» το οποίο και θα θέσει σε διαβούλευση. Το κείμενο των 95 σελίδων έχει την «υπογραφή» του πρώην υπουργού και καθηγητή, κ.Χριστοδουλάκη ο οποίος ως επικεφαλής πλέον του Ινστιτούτου του κόμματος έχει αναλάβει μαζί με το  τιμ στελεχών και ειδικών την σύνταξη της προγραμματικής «Χάρτας».

Στο Συνέδριο στο Τάε Κβον Ντο, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει «χτίσει» εμπειρίες μαζικών συγκεντρώσεων πριν από τα χρόνια της κρίσης, ο νέος αρχηγός θα επιχειρήσει το «μανιφέστο» του να έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά- υπό την έννοια ότι με την ομιλία του κατά την έναρξη και στο φινάλε του Συνεδρίου θα απαντά όχι μόνο σε όσα τον ρωτούν από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε εκείνα τα ερωτήματα που αποτελούν συχνά αντικείμενο συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος. Τι θα κάνει με τις κυβερνητικές συνεργασίες; Ισχύουν ή όχι τα περί πολιτικής αυτονομίας; Ο ίδιος επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι έχει σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο το οποίο πιστεύει ότι πείσει ακόμη περισσότερους πολίτες μέχρι τις κάλπες κι ότι ευθύνη για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα έχουν και πρέπει να το αποδείξουν από την πρώτη Κυριακή, με την απλή αναλογική, τόσο η κυβερνητική παράταξη, όσο και η Κουμουνδούρου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά και την μαζική συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής, εκτιμούν ότι είναι στο χέρι τους να αποκτήσει ξανά το κόμμα πρωταγωνιστικό ρόλο, «διότι είναι οι πολίτες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ηγεσία για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών καθοδόν προς τις εθνικές εκλογές».

Ποιοι εκλέγονται

Στο πεδίο των εσωκομματικών συσχετισμών υπολογίζεται πάντως ότι η πλευρά Ανδρουλάκη κατάφερε να εκπλήξει για δεύτερη φορά όσον αφορά στην οργάνωση και την κινητοποίηση του κόσμου. Έτσι «κερδίζει», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της καταμέτρησης, τις περισσότερες μάχες. Στην Κρήτη, όπου το στοίχημα μετά την εκλογή του Κρητικού Ανδρουλάκη στην ηγεσία αφορά στην ανατροπή των συσχετισμών στις εθνικές εκλογές με τον επαναπατρισμό δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησαν οι δυνάμεις του προέδρου. Στο Ηράκλειο, γενέτειρα του κ. Ανδρουλάκη, οι συσχετισμοί από τους εκλεγμένους στη Νομαρχιακή δίνουν άνετη επικράτηση στη θέση του Γραμματέα του «εκλεκτού» του, Λάμπρου Αντωνόπουλου. Στο Ρέθυμνο θα έχει την ηγεσία της Νομαρχιακής ως φαίνεται ο κ. Μιχάλης  Σαρρής που ήταν προσωπικός φίλος της Φώφης Γεννηματά και στήριξε στην εκλογή ηγεσίας το Νίκο Ανδρουλάκη. Στα Χανιά παραμένει ακόμη λίγο θολό το κλίμα, καθώς σημειώθηκε ιδιαίτερη ένταση κατά την διαδικασία- αντιθέτως στο Λασίθι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εσωκομματική εξίσωση για την πλευρά της ηγεσίας.

Στην Αττική είναι στο φόρτε τους οι παρασκηνιακές «ζυμώσεις» για ακόμη έναν λόγο: η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή και των νεότερων γενιών ανακάτεψε περαιτέρω τη σούπα και δυσκόλεψε τους «ειδικούς» στο έργο της καταμέτρησης των «κουκιών». Ωστόσο, έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι στην Α’ Αθήνας η Νομαρχιακή Οργάνωση θα «κλειδώσει» υπέρ του τιμ Ανδρουλάκη και θα εκλεγεί πιθανόν ο Μανώλης Μποτζάκης. Στην Δυτική Αθήνα εξασφάλισε ισχυρές δυνάμεις ο ανδρουλακικός υποψήφιος Γραμματέας Ανδρέας Κατσαρός, αλλά για να εκλεγεί χρειάζεται την στήριξη των στελεχών που στηρίζουν τη βουλευτή, Νάντια Γιαννακοπούλου- σημαντικό αποτύπωμα είχαν εκεί και οι παπανδρεϊκοί, υπό τον Μ. Καρχιμάκη.

Στη Νότια Αθήνα, όπου επέλεξε να ψηφίσει την Κυριακή ο κ. Ανδρουλάκης συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη και υποψήφιο βουλευτή, Στέφανο Ξεκαλάκη και τη βουλευτή Τόνια Αντωνίου, το σκορ «λέει»: έξι εκλεγμένα μέλη υπέρ της πλευράς Ανδρουλάκη και του Θ. Κλιάσιου, έξι υπέρ του νυν γραμματέα Π. Βιδάλη που στηρίζουν γεννηματικοί-παπανδρεϊκοί της περιοχής και τρεις πολιτικοί φίλοι του Παύλου Χρηστίδη, που επίσης θα είναι υποψήφιος στην περιοχή.

Στη Βόρεια Αθήνα, η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ περνά, όπως ακούγεται στα χέρια των προεδρικών και θα εκλεγεί Γραμματέας ο κ. Χάρης Μπελτεγρής. Επικράτηση παπανδρεϊκών και του Μανώλη Χριστοδουλάκη καταγράφεται στο υπόλοιπο Αττικής (Ανατολικής και Βόρειας), όπου δεν αποκλείεται, όπως υποστηρίζουν στελέχη, να εκλεγεί ο γεννηματικός Θανάσης Αλμπάνης.

Η μεγάλη δόθηκε και συνεχίζεται στην Αχαία. Η σύγκρουση μεταξύ ανδρουλακικών και παπανδρεϊκών κατέληξε στο εξής αποτέλεσμα: εκλέχτηκαν 7 από το μπλοκ Ανδρουλάκη που στηρίζει για Γραμματέα το Ν. Μοίραλη, άλλοι 7 από το μπλοκ των παπανδρεϊκών και η κυρία (πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην περιοχή) Σταυρούλα Παναγοπούλου, η ψήφος της οποίας φαίνεται ότι θα κρίνει το ..νικητή.

Ήττα θεωρείται για τη στενή συνεργάτιδα του προέδρου, τη γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Λίτσα Λιακούλη το αποτέλεσμα στη Λάρισα. Αντιθέτως στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας υπήρξε «κυριαρχία» των ανδρουλακικών- όπως στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, στη Θράκη και αλλού. Στη Θεσσαλονίκη είναι φαβορί για την ηγεσία της Οργάνωσης, όπως ακούγεται ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης– στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν με τον υποψήφιο βουλευτή Κυριάκο Κυριάκο- στις εσωκομματικές στήριξε Ανδρουλάκη. Στην Ηλεία «σάρωσε» ο εκλεκτός του Μιχάλη Κατρίνη.

Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή τις κάλπες της Κυριακής είναι και ταυτίζεται εν πολλοίς με εκείνο του Ν. Ανδρουλάκη και αφορά «επιστροφή στην πολιτική». Ο πρώην πρωθυπουργός, που είχε επικοινωνία την Κυριακή με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ότι: «Στην πορεία για το Συνέδριό μας, ας προτάξουμε τη μεγάλη εικόνα ώστε να βάλουμε πάνω από όλα την ουσία της πολιτικής. Αυτή που υπηρετεί το όραμα που ενέπνευσε τους αγώνες μας και όχι την κοντόφθαλμη αναμέτρηση της μικροπολιτικής. Ένα αξιακό πλαίσιο ισχυρό, μια πλατφόρμα θέσεων εμπροσθοβαρή, μια λειτουργία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Είναι οι προϋποθέσεις για να δώσουμε δυναμικά και νικηφόρα την επόμενη μεγάλη μάχη των βουλευτικών εκλογών».

Καλημέρα Ήλιε, από τον Παύλο Γερουλάνο


Ενθουσιώδης ήταν η δήλωση του Παύλου Γερουλάνου για την μαζική προσέλευση των μελών του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: 

Η εντυπωσιακή συμμετοχή – παρά τα σημαντικά οργανωτικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν – δημιουργεί εκτός από τον εύλογο ενθουσιασμό, μία μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στην ιστορία της παράταξής μας. Ευθύνη απέναντι στο μέλλον της πατρίδας.

Οφείλουμε να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και όραμα. Να μετατρέψουμε τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις για το σήμερα και το αύριο.

Να φέρουμε στον δημόσιο διάλογο τις τολμηρές, ρηξικέλευθες, δυναμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος για να φύγει με ταχύτητα και κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη προς τα εμπρός.

Το συνέδριο που έρχεται είναι η ιστορική ευκαιρία μας να το πετύχουμε. Έτσι θα καταφέρουμε να εκφράσουμε όλες τις προοδευτικές Ελληνίδες και Έλληνες. Να γίνουμε ξανά δύναμη αλλαγής και ελπίδας.

Συγχαρητήρια σε όσους εκλέχθηκαν και σε όσους συμμετείχαν, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έμειναν για ώρα στις ουρές. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί, από τη βάση, για την ολική επαναφορά της προοδευτικής παράταξης.

Καλημέρα Ήλιε!, καταλήγει στην δήγλωσή του ο κ. Γερουλάνος. 

Ο Χάρης Καστανίδης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ3, ο Χάρης Καστανίδης είπε μεταξύ άλλων: 

«Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, διότι αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει πλήθος κόσμου, που επιθυμεί την
επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με ισχυρή θέση στο πολιτικό μας σύστημα. Αυτό είναι ένα μήνυμα, που θα πρέπει να έχουμε την οξυδέρκεια να το αξιοποιήσουμε και να μη  μείνουμε μόνο στην επιστροφή στο όνομα, αλλά να διατυπώσουμε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις για τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά θέματα».

Δημοφιλέστερα

To Top