Διεθνή

Πούτιν: «Σκηνοθετημένες» οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ισχυρίζεται πηγή της ρωσικής αντιπολίτευσης

Την ώρα που οι φήμες γύρω από την κατάσταση του Ρώσου προέδρου οργιάζουν πηγή της αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι τα ηνία του Κρεμλίνου κρατάει σκληροπυρηνικός σύμμαχός του

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν «σκηνοθετήθηκαν» την περασμένη εβδομάδα για να καλύψουν την απουσία του από τα καθήκοντά του, προκαλώντας νέες εικασίες σχετικά με την υγεία του, ισχυρίστηκε πηγή της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή χρησιμοποιήθηκε παλιό υλικό από βίντεο που το περιεχόμενό τους περιελάμβανε πολλές συναντήσεις του Ρώσου προέδρου.

Όπως σημειώνει η Dailymail το κανάλι του General SVR ισχυρίστηκε ότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της FSB,  Nikolai Patrushev, είναι αυτός που διαχειρίζεται την προεδρία καθώς ενημερώνεται για όλα όσα συμβαίνουν σε ανώτατο επίπεδο.

Μάλιστα το ίδιο κανάλι πριν από λίγες μέρες είχε υποστηρίξει ότι ο Πούτιν έλαβε εντολή από γιατρούς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο και είχε προβλέψει ότι προσωρινά θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή  στην Ουκρανία.

Στην τελευταία του ανάρτηση, το κανάλι ανέφερε ότι βασικά πρόσωπα πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι βαριά άρρωστος, γεγονός που έχει αλλάξει τη δυναμική στη Ρωσία. Η απουσία του «από την Τρίτη» δεν μπορεί να επαληθευτεί, αλλά το κανάλι είπε ότι το προσωπικό του «έδειξε προεγεγραμμένα βίντεο από τις συναντήσεις του». 

Οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο που είχε με τους επικεφαλής της Rostech, Sergei Chemezovand και Alexey Likhachev, λέγεται ότι πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Όμως όπως υποστηρίζουν οι πηγές της ρωσικής αντιπολίτευσης αυτές έγιναν νωρίτερα και προβλήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι ο Πούτιν ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Παράλληλα δεν κατέστη σαφές εάν μία εμφάνιση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του ήταν «σκηνοθετημένη».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης σύσκεψης ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση επιδιώκει να χακάρει βασικούς λογαριασμούς της ρωσικής κυβέρνησης. Πάντως η ανάρτηση δεν ξεκαθάρισε εάν η φερόμενη απουσία του οφειλόταν σε κάποια χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε ή σε κάποιο άλλο σκοπό. Ωστόσο ο Πούτιν κράτησε χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν τις επιθέσεις τους στο ουκρανικό έδαφος. 

Την ίδια ώρα το General SVR τόνισε πως ο Patrushev ο οποίος είναι γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας διατηρεί επί του παρόντος επίσημες επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο.  Ας δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, αλλά η κατάσταση γίνεται τεταμένη», ανέφερε το κανάλι.  «Το γεγονός είναι ότι οι ελίτ δεν είναι έτοιμες να αντιληφθούν τον Patrushev ως ένα άτομο που εγγυάται το σημερινό status quo. Όλοι γνωρίζουν καλά ότι εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποσυρθεί ξαφνικά ή σταδιακά, τότε η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά», υποστήριξε το ίδιο κανάλι.

Ακόμη η ανάρτηση στο Telegram ανέφερε πως «ο Πούτιν είναι άρρωστος και έχει ασθένειες που είναι ανίατες, όπως ο όγκος, ο οποίος βρίσκεται σε στάδιο πουσήμερα δεν μπορεί να θεραπευτεί. Επίσης πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον και από μια σχιζοσυναισθηματική διαταραχή».

Ο Ρώσος πρόεδρος «λαμβάνει σίγουρα την πιο προηγμένη καθώς και την πιο καινοτόμο θεραπεία και έχει την ικανότητα να παρατείνει τη ζωή του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε η κατάστασή του θα μπορούσε να επιδεινωθεί», υποστηρίζει η ίδια ανάρτηση.

«Υπάρχει μια γενική αίσθηση, ακόμα και ανάμεσα σε θεράποντες γιατροί, ότι όλο αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Αλλά, και πάλι, έχουμε ήδη πει ότι πολλοί πιστεύουν ότι τώρα ο Πούτιν θα πεθάνει και κάτι θα αλλάξει ριζικά», επισημαίνεται ακόμη.

Υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση που είναι έτοιμοι να «σαμποτάρουν» προσπάθειες για συνέχιση του κατασταλτικού στυλ διακυβέρνησης του Πούτιν όταν εκείνος αναγκαστεί να παραιτηθεί. Η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο θα πυροδοτούσε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι [σε θέσεις εξουσίας] που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν να γίνουν μεγάλες αλλαγές», ανέφερε  η ανάρτηση.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απελευθέρωση «πολιτικών κρατουμένων» όπως είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι. «Όλοι στην ελίτ γνωρίζουν καλά σε τι θα οδηγήσει ο θάνατος του προέδρου. Θα υπάρξει μεγάλη ανακατανομή, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε για τους στρατιώτες ούτε για κανέναν από τα σώματα ασφαλείας», τονίζεται στην ανάρτηση του καναλιού General SVR.

Σημειώνεται πως οι τακτικοί ισχυρισμοί του καναλιού για τα προβλήματα υγείας του Πούτιν φέρονται να ανήκουν σε «πληροφορίες» από έναν εξόριστο αντιστράτηγο ο οποίος είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Βίκτορ Μιχαήλοβιτς». Πρόσφατα ο «Μιχαήλοβιτς» ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν υποβλήθηκε σε αφαίρεση υγρού από την κοιλιά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο. 

Το κανάλι συνδέεται επίσης με τον πολιτικό αναλυτή καθηγητή Valery Solovey- ο οποίος έχει ισχυριστεί ότι γνωρίζει λεπτομερώς τα φερόμενα προβλήματα υγείας του Πούτιν. Ο Solovey – ο οποίος υπερηφανεύεται για μυστικές πηγές στο Κρεμλίνο – είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι Zhivoi Gvozd στο Youtube: «Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι [ο Πούτιν] έχει πολύ σοβαρές ασθένειες».

Δημοφιλέστερα

To Top