Οικονομία

Πώς η Ρωσία κερδίζει από την κρίση που προκάλεσε η ίδια

Μπλοκάροντας τα ουκρανικά λιμάνια, η Ρωσία έχει αναγκάσει το Κίεβο να περιορίσει κατά ¼ τον όγκο των εξαγωγών

Σε μεγάλη κερδισμένη από την παγκόσμια διατροφική κρίση, για την οποία λίγο-πολύ ευθύνεται και η ίδια, φαίνεται ότι αναδεικνύεται η Ρωσία, η οποία με την εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα διεθνές επισιτιστικό σοκ.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν «μπλοκάρει» τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αποκόβοντας ζωτικής σημασίας εμπορικούς διαδρόμους, οι οποίοι επηρεάζουν μια σειρά χωρών -από τη Σομαλία έως την Αίγυπτο.

Η αναταραχή στο διατροφικό ισοζύγιο, η οποία επιδεινώθηκε από τον ζεστό καιρό και τις ξηρασίες σε άλλες περιοχές του πλανήτη, έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, πυροδοτώντας επισιτιστικά προβλήματα σε τμήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Όμως, η Ρωσία εξακολουθεί να εξαγάγει το δικό της σιτάρι (παρά τον πόλεμο). Και μάλιστα, σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με την προ-πολέμου περίοδο, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τιμή για το μαλακό σιτάρι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% μέσα στο 2022, με το Κρεμλίνο να αποκομίζει κέρδη 1,9 δισ. δολαρίων έως σήμερα.

Μπλοκάροντας τα ουκρανικά λιμάνια, η Ρωσία έχει αναγκάσει το Κίεβο να περιορίσει κατά ¼ τον όγκο των εξαγωγών. «Η αποτυχία λειτουργίας των λιμανιών συνιστά μια δήλωση πολέμου στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια» σχολιάζει o David Beasley, επικεφαλής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY

Δημοφιλέστερα

To Top