Διεθνή

Στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2023 η Κροατία

Η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων θα γίνει η 20η της νομισματικής ένωσης – Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή στο Ζάγκρεπ

Η Κροατία σκοπεύει να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης, αφού το Kοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Παρασκευή νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο νόμος με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα πέρασε με 117 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή, επί συνόλου 151 μελών.

Οι τροπολογίες που είχαν υποβάλει τα δεξιά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ επειδή θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, απορρίφθηκαν.

Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα από τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις. Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να πληροί η χώρα τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.

Δημοφιλέστερα

To Top