Διεθνή

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν το «πράσινο φως» στην Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ

Τι αναφέρει  το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με το Bloomberg – Τα συμπεράσματα για Μολδαβία και Γεωργία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξουν στη Σύνοδο Κορυφής την πρόταση για την απόδοση στην Ουκρανία του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι οι «27» θα ανάψουν το πράσινο φως στην Ουκρανία να κάνει το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την ένταξη στην Ένωση, καθώς θα πρέπει να εκπληρώσει πλήρως έναν μακρύ κατάλογο προϋποθέσεων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, τη Δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν επίσης να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία και να απευθύνουν μήνυμα στην Γεωργία ότι μπορεί να επιτύχει το ίδιο καθεστώς αφού πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο πάντως σημειώνει ότι η κοινή δήλωση πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τους ηγέτες και θα μπορούσε να αλλάξει.

Η κίνηση των ηγετών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ουκρανία και ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει αγωνιστεί σθεναρά για να αναγνωριστεί ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά στενότερης σχέσης με την Ευρώπη καθώς αναζητά υποστήριξη στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Κράτη μέλη της ΕΕ τελούν υπό νέα πίεση από τη Ρωσία, που μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του κύριου αγωγού της προς την Ευρώπη με τη Γερμανία να ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Δημοφιλέστερα

To Top