Διεθνή

Η Αφρικανική Ένωση ζητά έρευνα για τη σφαγή στη Μελίγια

Εικόνες σοκ στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου – Σωροί από πτώματα και τραυματίες μετανάστες

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχαμάτ κατήγγειλε «τη βίαιη μεταχείριση και τον εξευτελισμό των Αφρικανών μεταναστών» την Παρασκευή κατά την απόπειρα μαζικής εισόδου στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια και ζήτησε έρευνα για την υπόθεση αυτή.


Al menos 18 inmigrantes muertos: así fue el asalto al vallado de Melilla desde el lado marroquí

«Εκφράζω τη βαθιά μου ταραχή και την ανησυχία μου απέναντι στη βίαιη μεταχείριση και τον εξευτελισμό των Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν διεθνή σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας», ανέφερε ο Μούσα Φάκι σε ανάρτησή του στο Twitter χθες.


melilla1

«Ζητώ άμεση έρευνα στην υπόθεση αυτή και θυμίζω σε όλες τις χώρες τις υποχρεώσεις τους, με βάση το διεθνές δίκαιο, να μεταχειρίζονται με αξιοπρέπεια όλους τους μετανάστες και να έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, απέχοντας από τη χρήση υπερβολικής βίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης.


melilla2


SÁNCHEZ responsabiliza a las MAFIAS del violento SALTO a la valla de MELILLA | RTVE Noticias

Τουλάχιστον 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές, κατά τη διάρκεια απόπειρας εισόδου περίπου 2.000 μεταναστών στο ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στην ακτή του Μαρόκου.

Ο απολογισμός είναι ο πλέον φονικός που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τις πολυάριθμες απόπειρες μεταναστών της υποσαχάριας Αφρικής να διεισδύσουν στη Μελίγια και το γειτονικό ισπανικό θύλακα της Θέουτα, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αφρικανική ήπειρο.

Οι αρχές του Μαρόκου υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη και να κατευθυνθούν στην Μελίγια. Εκεί, πάνω στον συνωστισμό, πολλοί ποδοπατήθηκαν ενώ άλλοι έπεσαν την ώρα που σκαρφάλωναν στον φράχτη, ο οποίος φυλάσσεται αυστηρά.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι επικρίσεις για τη υπερβολική βία. Βίντεο εμφανίζουν Μαροκινούς φρουρούς να τραβούν με τη βία τραυματίες ή να χτυπούν ανθρώπους που ήταν πεσμένοι καταγής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε τα γεγονότα «επίθεση στην εδαφική μας ακεραιότητα» και επέρριψε τις ευθύνες στους διακινητές των μεταναστών. Οι ισπανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είχαν ξύλα, μαχαίρια και οξύ με τα οποία επιτέθηκαν στους φύλακες.

Την Παρασκευή περίπου 2.000 Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην επικράτεια της Ισπανίας περνώντας τον φράχτη στη Μελίγια. Η σύγκρουση με τους Ισπανούς φρουρούς κράτησε περίπου δύο ώρες και, τελικά, μόλις 100 κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Η απόπειρα να περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα είναι η πρώτη από την απόφαση της Ισπανίας και του Μαρόκου να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων, βελτιώνοντας τις όχι και τόσο καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Δημοφιλέστερα

To Top