Διεθνή

Νεκροί 22 μετανάστες από το Μάλι σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Τρία παιδιά ανάμεσα στα θύματα, δεκάδες οι διασωθέντες – Έχουν αυξηθεί οι ροές από το Μάλι λόγω του λιμού που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Τουλάχιστον 22 μετανάστες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, όλοι τους από το Μάλι, έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στ’ ανοικτά των λιβυκών ακτών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ επικαλούμενος επιζήσαντες που έκαναν λόγο για ανθρώπους που πνίγηκαν ή πέθαναν από αφυδάτωση.

Έπειτα από εννέα μέρες στη θάλασσα μέσα σε φουσκωτή λέμβο, 61 επιζήσαντες, οι περισσότεροι από το Μάλι, διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στην ξηρά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του Μάλι ανακοίνωσε σήμερα, εν μέσω ανησυχιών, ότι μια κρίση λιμού που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις απόπειρες για ένα ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη.

Οι 22 που έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβάνονταν σε ομάδα 83 μεταναστών που εγκλωβίστηκε σε λέμβο η οποία βρισκόταν σε κίνδυνο από τις 22 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μάλι.

Καταγράφηκαν «μεγάλες αυξήσεις» στις μεταναστευτικές ροές μέσω του Νίγηρα και του Μάλι προς τη Βόρεια Αφρική το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΜ.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τον Νίγηρα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου ήταν υψηλότερος κατά περισσότερο από 45% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό κατά την ίδια περίοδο του 2021. Ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από το Μάλι σχεδόν διπλασιάστηκε το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές επικαλούνται τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ως κινητήριους παράγοντες.

Η Ισπανία, οι νότιοι γείτονές της και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η επισιτιστική κρίση που έχει επιδεινωθεί λόγω της διακοπής των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία θα προκαλέσει χαοτική μετανάστευση από τις περιοχές του Σαχέλ και της υποσαχάριας Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top