Διεθνή

Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Δυσφορία στους Συντηρητικούς για την παραίτηση Τζόνσον «σε δόσεις»

Μέλη των Τόρις ζητούν να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Ντομινίκ Ράαμπ – Οι Εργατικοί προανήγγειλαν πρόταση μομφής, αν δεν παραιτηθεί άμεσα – «Η συμπεριφορά του τις τελευταίες 48 ώρες ήταν απερίσκεπτη και ακανόνιστη» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών 

Η παραίτηση «σε δόσεις» του Μπόρις Τζόνσον δεν ικανοποιεί ούτε τους Συντηρητικούς αλλά ούτε και την αντιπολίτευση της Βρετανίας. Πολλοί πρώην υπουργοί δηλώνουν στην εφημερίδα «Guardian» ότι ο Τζόνσον είναι επικίνδυνος για την πρωθυπουργία.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άμεση αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντομινίκ Ράαμπ.

Μπορεί ο Τζόνσον να θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία έως την εκλογή νέου αρχηγού των Τόρις το φθινόπωρο, ωστόσο, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Guardian», δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν ο Τζόνσον να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι και το συνέδριο του κόμματος.

Ένας εκ των δύο είπε: «Πρέπει να φύγει απόψε, πρέπει να αναλάβει αναπληρωτής πρωθυπουργός ο Ντομινίκ Ράαμπ». Ο άλλος τόνισε : «Ο Τζόνσον πρέπει να παραδώσει σήμερα τα ηνία της χώρας και να αποχωρήσει. Έτσι μπορούμε να έχουμε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό».

«Η συμπεριφορά του ήταν απερίσκεπτη και ακανόνιστη»

Μια άλλη υψηλόβαθμη πηγή των Τόρις, που βρισκόταν στο πλευρό του Τζόνσον το τελευταίο 48ωρο, τόνισε ότι η συμπεριφορά του δείχνει ότι είναι επικίνδυνο για την χώρα να παραμείνει πρωθυπουργός.

«Η συμπεριφορά του τις τελευταίες 48 ώρες ήταν απερίσκεπτη και ακανόνιστη. Δεν μπορεί να του εμπιστευτεί κανείς την ηγεσία της χώρας μέχρι το φθινόπωρο. Ο Θεός ξέρει τι θα κάνει».

Ένας πρώην κυβερνητικός σύμβουλος υπογράμμισε και αυτός ότι είναι «επικίνδυνο» να παραμείνει στον προεδρικό θώκο μέχρι τον Οκτώβριο ο Τζόνσον. Ένας άλλος πρώην υπουργός τον αποκάλεσε «όνειδος» για τη χώρα».

Άμεση αποχώρηση ζητούν οι Εργατικοί

Αλλά και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ζητά την άμεση αποχώρηση του Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αν οι Συντηρητικοί δεν τον απομακρύνουν άμεσα.

«Το δικό του κόμμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία. Δεν μπορούν τώρα να τον επιβάλουν στη χώρα για τους επόμενους μήνες», επισημαίνει ο Στάρμερ και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός. Αυτό ήταν εκτυφλωτικά προφανές για πολύ, πολύ καιρό», συνεχίζει.

«Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε οι Εργατικοί θα επέμβουν για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες», τονίζει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως αξιωματική αντιπολίτευση, οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας η οποία όμως θα έπρεπε να συζητηθεί σχεδόν αμέσως. Όμως, προτάσεις όπως αυτή που έχουν προτεραιότητα, είναι προτάσεις δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Οι βουλευτές των Τόρις, αν και επικρίνουν τον Τζόνσον, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ψήφιζαν υπέρ της απομάκρυνσής του, επειδή θέλουν μια συντηρητική κυβέρνηση και όχι γενικές εκλογές, οι οποίες θα ακολουθούσαν εάν κερδίσουν οι Εργατικοί, γράφει η εφημερίδα «Guardian».

Δημοφιλέστερα

To Top